Cele două foste republici sovietice își dispută de ani de zile controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, iar Rusia le vinde arme ambelor părți.

Rusia a fost criticată în aceste zile pentru că vinde arme Armeniei și Azerbaidjanului, țări aflate în conflict din cauza enclavei Nagorno-Karabah, dar oficialii ruși susțin că vânzarea de armament permite controlul capacităților de înarmare ale celor două state vecine, pe care-i consideră parteneri strategici de prim rang, transmit Reuters și EFE.

„Dacă Rusia renunță la acest rol, (Armenia și Azerbaidjanul) vor cumpăra arme din alte țări. Iar capacitatea acestora de a ucide nu va scădea. În schimb, s-ar putea distruge echilibrul de forțe care există datorită faptului că noi cunoaștem cererea partenerilor noștri și știm care este situația în regiune”, a declarat premierul Dmitri Medvedev, într-un interviu difuzat sâmbătă pe postul de televiziune Rossia, relatează Agerpres.

Șeful guvernului rus a apreciat că „implicarea altor țări în această piață a livrărilor de arme”, în loc să detensioneze situația, „mai mult ar complica-o”. „Cred că aceste arme se pot cumpăra nu doar pentru a se face uz de ele, ci și pentru a le folosi drept factor de descurajare care trebuie luat în seamă de toate părțile implicate în conflict”, a adăugat el.