Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat, joi, revocarea Consiliului Național de Etică (CNE), care urma să verifice suspiciunile de plagiat privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă.

"Am decis să revoc Consiliul Național de Etică. Azi voi semna ordinul în acest sens", a precizat ministrul Educației, Adrian Curaj, la sfârșitul ședinței de Guvern de joi.

CNE nu va mai analiza tezele de doctorat. În locul său va fi instituit un nou mecanism, după consultarea Academiei Române și a Consiliului Național al Rectorilor. 

Consiliul Național de Etică urma să analizeze suspiciunile de plagiat după ce o investigație a jurnalistei Emilia Șercan, publicată de Pressone, arăta că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, sunt ”copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice”.

În iulie 2012, CNE a stabilit că premierul de atunci Victor Ponta nu a plagiat, argumentând că acesta a obținut titlul de doctor în Științe Juridice în concordanță cu legislația în vigoare în 2003.

Decizia a venit după ce, pe 29 iunie 2012, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

CNATDCU a fost însă desființat imediat după decizie, ministrul Liviu Pop susținând că CNE îi revine competența în cazul acuzațiilor de plagiat. El a mai precizat că la Consiliul Național de Atestare a Diplomelor va fi trimis Corpul de Control, deoarece a aflat și "alte elemente grave legate de organizare, de implicarea unor factori".

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), instituție pe lângă care funcționează Consiliul Național de Etică, a precizat că CNE este singura structură instituțională exclusiv competentă să se pronunțe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită.

În iulie 2015, același CNE a decis că ministrul de Interne de atunci, Gabriel Oprea nu a plagiat, după ce alte instituții, printre care Comisia de Etică a Universității București, stabiliseră contrariul.