Excluderea controversată a donatorilor de sânge de orientare homosexuală ar putea fi legalizată, anunță Curtea Europeană de Justiție, din cauza riscului crescut de transmitere a anumitor boli. 

Miercuri (29 aprilie 2015), Curtea Europeană de Justiție (CEJ) din Luxemburg a propus excluderea persoanelor gay de pe lista donatorilor de sânge, fără ca decizia să fie considerată o discriminare bazată pe orientarea sexuală.

Decizia judecătorilor CEJ vine după ce un medic din Franța i-a interzis unui homosexual să doneze sânge, cazul ajungând la CEJ. Franța le-a solicitat astfel judecătorilor europeni să clarifice dacă interdicția persoanelor gay de a dona sânge contravine sau nu cu drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Judecătorii francezi și-au motivat convingerile, în fața Curții Europene de Justiție, pe baza faptului că persoanele homosexuale resprezintă un grup de risc în care rata de infectare cu virusul HIV este foarte mare, în special în Franța unde este chiar și de 200 de ori mai mare decât în cazul persoanelor heterosexuale. Legislația germană prevede și ea o interdicție similară pentru homosexualii care doresc să doneze sânge.

Potrivit CEJ excluderea acestei minorități sexuale este justificată doar în cazul în care există un risc crescut de transmitere a unor boli infecțioase grave, precum HIV, în lipsa unor tehnici eficiente de detectare sau metode mai bune de protecție a sănătății beneficiarului.

Așadar, CEJ oferă libertatea fiecărei țări de a decide dacă va spune”NU” donării de sânge de către homosexuali, în cazul în care protejarea sănătății celor care primesc sângele donat nu poate fi garantată.  

Harald Petzold, reprezentantul partidului de stânga din Germania, a  cerut Consiliului Medical să revizuiască propunerea și să ia în considerare interzicerea discriminării bazate pe orientarea sexuală.

Asociația Lesbienelor și Homosexualilor a subliniat, la râdul ei, că riscul de contaminate cu HIV cauzat de donatorii de sânge depinde dacă practicile sexuale sunt sigure sau nu. În schimb, simpla apartenență la un grup de risc și excluderea de la donarea de sânge ar trebui să aibă loc mai degrabă ca urmare a comportamentului nesigur specific. Prin urmare, excluderea generală a homosexualilor și bisexualilor de la donarea de sânge ar trebui să fie abrogată, susțin aceștia.

Sursa:EurActiv.de