Premierul român Dacian Cioloș a discutat despre dezvoltarea sectorului energetic al României și despre lupta împotriva terorismului la întâlnirea de marți de la Casa Albă cu vicepreședintele american Joe Biden.

Cei doi lideri au discutat despre cât de importantă este dezvoltarea sectorului energetic al României pentru securitatea energetică europeană și au notat necesitatea de a susține și accelera reformarea Republicii Moldova, după cum se menționează în comunicatul de presă transmis de Casa Albă și preluat de premierul României pe pagina de Facebook.

„Vicepreședintele a salutat efoturile premierului Cioloș de a implementa o guvernare de care era foarte mare nevoie și reforme privind statul de drept, notând că progresele continue privind reformele vor consolida și mai mult dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite”, a precizat Casa Albă în comunicat citată de news.ro.

Cei doi au discutat și despre lupta împotriva terorismului, Joe Biden mulțumindu-i premierului Cioloș pentru contribuțiile României la coaliția împotriva Statului Islamic și la misiunea NATO din Afganistan.

„Liderii au convenit și asupra importanței asigurării că aliații vor lua măsuri, în perspectiva summitului NATO din 8-9 iulie, de la Varșovia, pentru a consolida capacitatea defensivă și de disuasiune a Alianței pe flancurile de est și de sud”, mai precizează Casa Albă.

Totodată, marți, premierul a vizitat și centrul de cercetare avansată al Ford Motor Company, unde, în cursul discuțiilor cu reprezentanții companiei, Dacian Cioloș și-a manifestat interesul pentru continuarea investițiilor în uzina de la Craiova.

Premierul Dacian Cioloș a plecat duminică în Statele Unite cu scopul de a evidenția succesului pe care îl are Parteneriatul Strategic cu SUA în domeniul securității, dar și acela de a articulara o dimensiune economică de o ambiție similară, pornind de la profilul de astăzi al României, caracterizat prin creștere economică, stabilitate și predictibilitate.

Din delegația oficială ajunsă la Casa Albă, condusă de prim-ministrul Dacian Cioloș, fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoș Tudorache, și secretarul de stat, Manuel Costescu, Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.