Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că sesizarea CCR este ”pasul” pe care trebuie să-l facă în urma refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare și Transporturi.

”Bineînţeles că ne gândim să mergem la Curtea Constituţională. Acesta este pasul pe care trebuie să-l facem. Vom avea o decizie care se va lua în coaliţie. Trebuie să avem o decizie politică. Din punctul meu de vedere trebuie mers la Curtea Constituţională”, a declarat la Antena 3 premierul Viorica Dăncilă, întrebată ce va face în privinţa refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici la ministerele Dezvoltării Regionale şi Transporturilor, scrie Mediafax.

Ea a mai afirmat că situaţia generată de refuzul şefului statului este una dificilă.

”Este o situaţia dificilă. Este greu greu de explicat şi românilor, dar şi aici, la Bruxelles (Strasbourg - n.r.), că două portofolii atât de importante nu au miniştri. Avem interimat, dar trebuie să avem în vedere că sunt dosare importante pe agenda europeană care presupun luarea unor decizii, participarea la trialog şi implicarea miniştyrilor de resort. Cred că aceste lucruri nu dau bine nici la nivel intern, pentru că românii nu înţeleg de ce două nominalizări care nu au niciun fel de probleme nu sunt acceptate de către preşedinte, în condiţiile în care nu sunt probleme de legalitate. Mai puţin înţeleg europenii, mai puţin înţeleg colegii din Parlamentul European, pentru că în fiecare stat membru, atunci când s-a deţinut preşedinţia rotativă, a existat consens, a existat sprijin şi efectiv toţi cei de bună credinţă au încercat să aducă plus valoare acestei funcţii deosebvit de importante la nivel european. Este greu de explicat de ce pentru lupta internă putem pune în pericol decizii şi finalizarea unor proiecte atât de importante nu numai pentru România”, a adăugat premierul.

Dăncilă a mai spus că refuzul lui Klaus Iohannis are şi implicaţii europene.

”Eu cred că această împotrivire, să fiu elegantă, a preşedintelui de a face cele două nominalizări nu are doar un impact naţional, are un impact european, pentru că deciziile care se vor lua pe cele două domenii, decizii importante, fac referire la toţi cetăţenii europeni, nu numai la cetăţenii români. Preşedintele trebuie să înţeleagă că deciziile şi modul în care sunt gestionate aceste dosare, modul în care reuşim să avem consens pe dosarele importante legate de cele două domenii - transporturi şi dezvoltare regională - influenţează viaţa a peste 500 de milioane de cetăţeni. Eu cred că implicaţiile sunt mult mai ample şi sper ca preşedinteşle să realizeze în ultima clipă şi să accepte aceste două nominalizări”, a conchis Dăncilă.