Premierul Viorica Dăncilă a transmis, la sediul NATO, într-o conferință de presă, faptul că "descurajarea Alianței în ansamblul său rămâne o prioritate care necesită eforturi susținute din partea tuturor aliaților".

UPDATE Printr-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) explică declarația premierului Viorica Dăncilă.

"La Summit-ul NATO de la Varșovia, din 2016, șefii de stat și de guvern au aprobat consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței, care vizează, în esență, să ofere o mai bună protecție cetățenilor și teritoriilor aliate în fața provocărilor de securitate", spune MAE.

Ministerul precizează și că paragraful 38 din Declarația finală a Summit-ului de la Varșovia spune: "Având în vedere mediul de securitate schimbat și în evoluție, adaptarea trebuie să continue.  Prin urmare, am hotărât să consolidăm și mai mult postura de descurajare și apărare a Alianței” ("In light of the changed and evolving security environment, further adaptation is needed. Therefore, we have decided to further strengthen the Alliance's deterrence and defence posture”).

"Așadar, consolidarea posturii de apărare și descurajare reprezintă un obiectiv important de politică externă și de securitate al României, în special în contextul actual de securitate de la Marea Neagră Având în vedere importanța asigurării unui rol activ în cadrul NATO, România contribuie semnificativ, din punct de vedere conceptual și operațional, la îndeplinirea obiectivului de consolidare a posturii de descurajare și apărare colectivă, asumat de țara noastră, alături de toți aliații. În acest context, ne exprimăm speranța ca toate aceste elemente definitorii pentru securitatea națională și aliată să fie abordate într-un mod adecvat și cuprinzător în cadrul reflectărilor publice privind rolul României în NATO", se mai arată în sursa citată.

+++

"Am transmis susținerea Guvernului României față de progresele importante în procesul de adaptare a NATO la noile realități și am accentuat asupra necesității ca acest proces să continue. Consolidarea posturii de apărare și descurajarea Alianței în ansamblul său rămâne o prioritate care necesită eforturi susținute din partea tuturor aliaților", a spus Viorica Dăncilă, în cadrul unei conferințe de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Declarația poate fi văzută la minutul 7.50