Decretul prezidențial privind prelungirea cu un an de zile a mandatului șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Potrivit decretului, se prelungește cu un an mandatul șefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, prin mențiunea că: ”luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcția de șef al Statului Major al Apărării, reținând necesitatea asigurării continuității conducerii Armatei, în condițiile în care mediul regional și internațional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 decembrie 2018”.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat vineri, în ședința CSAT, toate propunerile făcute de ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru funcția de șef al Statului Major al Apărării.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a declarat că prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării nu este legală și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

Vineri seară, Iohannis atenționa că întârzierea publicării în Monitorul Oficial a decretului de prelungire cu un an a mandatului șefului Statului Major al Apărării "atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate".