Despre cati bani pierde Romania ca nu recicleaza corespunzator, ce sanctiuni riscam din partea UE si de ce nu exista o implicare corespunzatoare din partea cetatenilor, firmelor si a autoritatilor am discutat cu Lorita Constantinescu, director PR Eco-Rom Ambalaje si cu si Dan Ceausescu, director Filiala Urban SA Bucuresti.
Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatilor

CE a lansat zilele trecute doua rapoarte importante pe mediu aratand ca doar 18 metale sunt reciclate in proportie de peste 50 %, in vreme ce majoritatea metalelor nu ajung nici macar la o rata de reciclare de 1 %.

Romania recicleaza in prezent doar 1% din deseurilemunicipale pe care le produce, iar tinta de reciclare de 50 la suta pana in 2020 nu mai poate fi atinsa, motiv pentru care statul propune o lege de management al deseurilor care va include si o serie de noi taxe.

Anul trecut romanii au depus selectiv cu 60% mai multe deseuri de ambalaje care au ajuns la reciclare, decat in 2009. Infrastructura de colectare selectiva s-a marit cu 50%, astfel incat in acest moment peste 4 milioane de romani au acces la containerele albastru, verde si galben.


 Pe scurt:

  • Un bucurestean genereaza aproximativ 350 de Kg de gunoi / an (deci o familie de 3 persoane depune anual peste 1 tona de gunoi)
  • Bucurestiul are aprox 1.800.000 de locuitori; rezulta ca, anual in Bucuresti sunt produse peste 600.000 de tone de deseuri municipale; din aceasta cantitate, o parte ajunge la reciclare - in principal deseurile de ambalaje, prin sistemul de colectare selectiva, iar restul se depoziteaza pe groapa.
  • Aproximativ 50% din deseurile municipale reprezinta deseuri reciclabile – care nu ar trebui sa ajunga pe groapa de gunoi
  • Ce intra in deseurile municipale: deseurile de ambalaje, deseurile de electrice si electronice, textile, deseuri biodegradabile, materiale de constructii – tot ce genereaza populatia
  • In Romania, 99 % din toate deseurile municipale merg la groapa (conform raportului Eurostat 2009), fata de media europeana de 38%. Asta in pofida cintelor de reciclare si revalorificare impuse de UE. Pana in 2020 Romania trebuie sa ajunga la o cota de reciclare de 50 la suta pe toate fluxurile de deseuri din totalitatea deseurilor municipale
  • Gunoiul costa: cu cat generezi mai mult gunoi, cu atat trebuie sa platesti mai mult – pe principiul poluatorul plateste; daca nu esti responsabil, platesti. In plus, in Romania anului 2011, trebuie sa facem clar diferenta intre gunoi si deseu (deseul este reciclabil, este un produs care se poate refolosi); doar gunoiul ajunge pe groapa
  • In Romania, costul gunoiului este derizoriu, astfel incat co-interesarea financiara (sa generez mai putin gunoi ca sa platesc mai putin) nu exista; colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje este alternativa gratuita – poti sa arunci selectiv fara sa coste.
  • La nivelul lui 2011, prin finantarea industriei, 4 milioane de romani au la dispozitie sistemul de colectare selectiva pentru deseurile de ambalaje, in 150 de localitati
  • Incepand cu 15 iulie 2010, prin lege, fiecare localitate este obligata sa puna pe groapa cu 15% mai putin gunoi decat luna iunie; in caz contrar, fiecare autoritate locala (Primarie) va plati o amenda de 100 ron/tona de gunoi depusa in plus – bani care se duc la AFM (car eplateste amenda la Bruxelles)

de Ionut Baias