Grecia a deschis un centru de primire, primul dintre așa numitele „hotspots” pe insula Lesbos, transmit agențiile de știri. Noii sosiți vor fi separați în două categorii: refugiați și migranți economici.

"Vor mai fi și alte centre de recepție, precum cel din Lesbos: în Kos, Chios, Leros și Samos”, a declarat ministrul de externe din Luxemburg Jean Asselborn a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, potrivit Euronews.

"Dar este la latitudinea Greciei să decidă, nu a Uniunii Europene”, a mai spus acesta. „Să avem centre pe continent ne va ajuta în grăbirea procesului de relocare”.

Centrele de recepție din Grecia și Italia vor fi amplasate în zonele unde intră cel mai mare număr de refugiați și migranți în Europa. Acestea au fost convenite la summitul UE de luna trecută. 

Cu ajutorul Comisiei Europene, scrie Deutsche Welle, Italia va introduce centre de primire în insula Lampedusa, precum și în sudul Siciliei.

După ce noii veniți vor fi separați pe categorii, cei care se califică pentru statului de refugiat vor fi relocați către alte țări europene, pentru a preveni blocarea granițelor și călătoria acestora necontrolată spre nordul Europei.

Mai mult de 600.000 de persoane au sosit pe mare, în Europa, de la începutul anului potrivit Organizației Internaționale a Migrației. 

Un hotspot pentru refugiați ar putea fi înființat și în Bulgaria până la sfârșitul lunii noiembrie, a declarat cancelarul Germaniei Angela Merkel la finalul lunii trecute, potrivit agenției de știri Novinite.com