După participarea la conferința de la Ramstein privind furnizarea de arme Ucrainei, ministrul apărării, Vasile Dîncu spune că în acest moment România nu poartă discuții cu Kievul privind furnizarea de armament.

UPDATE

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută după vizita efectuată în Ucraina, că încă se analizează cererile Guvernului ucrainean, însă a evitat să spună dacă România va livra sau nu armament. 

El a reamintit doar de ajutorul oferit sub forma căștilor și vestelor antiglonț trimise de țara noastră în Ucraina la începutul războiului.

+++

"În acest moment nu avem asemenea discuții legate de arme, trimiterea de material letal în Ucraina. România sprijină umanitar Ucraina din primul moment”, a declarat miercuri Vasile Dîncu.

Ministrul apărării a participat marți în Germania, la conferința de la Ramstein organizată de SUA pentru a discuta despre trimiterea de arme Ucrainei.

El s-a întâlnit și cu omologul ucrainean Oleksii Reznikov, pe care l-a asigurat din nou de sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Totodată, Dîncu a evidențiat nevoia urgentă de deschidere necondiționată a unor culoare umanitare.

Potrivit Ministerului apărării, la conferința de ieri, înalții oficiali din domeniul securității și apărării au discutat despre modalitățile de continuare și intensificare a sprijinului pentru Ucraina, în conformitate cu necesitățile de asigurare a apărării și securității acestei țări pe termen scurt, mediu și lung. 

Referitor la vizita delegației române la Kiev, Dîncu a spus că e una normală: „Mi se pare firesc să fim și noi acolo, să dăm un exemplu de solidaritate. România a dat din prima zi a războiului semne de solidaritate și gesturi concrete de solidaritate. Acest gest al delegației române a completat, să zic așa, ajutorul pe care îl dăm, printr-o întâlnire simbolică, acolo, la Kiev, cu prietenii noștri din Ucraina”.