RĂZBOI ÎN UCRAINAZelenski:Distrugerile din Borodianka, „mai îngrozitoare” decât cele din Bucea/Gară bombardată

Războiul din Ucraina capătă o nouă dimensiune, cu dovezi tot mai mari privind atrocitățile comise de trupele ruse în timp ce se retrăgeau din regiunea Kiev și din alte zone.
În pofida faptul că Moscova neagă acuzațiile, ies tot timpul la iveală crime îngrozitoare comise împotriva civililor de către soldații ruși.
Pe măsură ce forțele lui Putin își concentrează ofensiva asupra estului Ucrainei, NATO a promis Kievului mai multe arme, iar națiunile occidentale înăspresc sancțiunile împotriva Moscovei.
+++
Gara din Kramatorsk unde se aflau mii de locuitori din Donbas care încearcă să părăsească regiune a fost vineri ținta unui atac cu rachete. Cel puțin 30 de persoane au murit, potrivit BBC Online. Alte 100 au fost rănite.
Ministerul rus al apărării acuzațiile, susținând că, pe 8 aprilie, forțele armate ruse nu efectuau nicio misiune de foc în orașul Kramatorsk și nu o planificau.
Ministerul mai susține că rachetele tactice „Tocika-U”, ale căror fragmente au fost găsite în apropierea gării din Kramatorsk, imaginile fiind publicate de martori oculari, sunt folosite numai de forțele armate ucrainene.
Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kirilenko, a scris pe Telegram că 4.000 de persoane – mai ales bătrâni, femei și copii – se aflau în stație în momentul atacului.
Kremlin affiliated media first proudly reported the #Kramatorsk massacre, claiming their missile hit an ammunition train that arrived yesterday evening.
— Julian Röpcke???????? (@JulianRoepcke) April 8, 2022
After the appearance of civilian casualties, they started blaming Ukraine.
Same story as with #MH17 in 2014.#PutinAtWar pic.twitter.com/D3yMZSshbJ
+++
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația din Borodianka, nord-vest de Kiev este „mai îngrozitoare” decât în Bucea, cu victime și mai multe descoperite pe măsură ce forțele de intervenție caută supraviețuitori printre dărâmături, relatează Euronews.com.
+++
Ucraina are nevoie ca țările NATO să-i trimită arme „acum” pentru a respinge ofensiva rusă, a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la o reuniune a Alianței desfășurată la Bruxelles, transmite AFP.
De la începutul invaziei ruse statele occidentale au oferit armatei ucrainene un sprijin substanțial în echipamente militare, livrându-i în prima lună de război, printre altele, circa 17.000 de rachete antitanc și sisteme antiaeriene portabile ce au provocat pierderi considerabile armatei ruse. Potrivit ambasadorului american la NATO, două treimi dintre statele Alianței au livrat armament Ucrainei.
Apelul lui ministrului ucrainean a venit în contextul în care forțele ucrainene se pregătesc de un asalt masiv al rușilor în Donbas.
„Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de al Doilea Război Mondial, cu operațiuni extinse, mișcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operațiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei”, a precizat el.
Kuleba a insistat ca statele occidentale să nu mai cumpere petrol și gaze naturale din Rusia.
+++
NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câțiva ani, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.
El a refuzat să comenteze despre sistemele de armament provenit din fiecare stat membru, dar a apreciat că rezultatele armelor livrate până acum Ucrainei sunt clare. „Vedem și efectul acestor sisteme, arme, pe câmpul de luptă, în fiecare zi. Vedem toate blindatele rusești distruse, vedem că Ucraina are capacitatea de a doborî rachete și avioane rusești”, a spus Stoltenberg, potrivit Agerpres.
„Aliații sunt gata să ofere și mai mult, precum și armament mai modern și mai greu”, a mai spus secretarul general al NATO.
+++
Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de rachete anti-aeriene de fabricație rusească S-300. „Națiunea ucraineană își apără suveranitatea țării, dar și pe noi. Este datoria noastră să o ajutăm, nu să stăm cuminți și să ignorăm pierderile de vieți omenești cauzate de agresiunea Rusiei”, a scris pe Twitter premierul slovac Eduard Heger, într-un mesaj în care a confirmat trimiterea sistemului S-300 în Ucraina.
Separat, aliații NATO au anunțat că vor amplasa cel de-al patrulea sistem antiaerian Patriot în Slovacia pentru a-i securiza teritoriul, după ce a donat sistemul S-300, a declarat vineri ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad. Ministerul a precizat că bateria Patriot va sosi săptămâna viitoare, pe lângă bateriile aduse în Slovacia de Germania și Olanda în martie, și va rămâne în Slovacia atât timp cât va fi necesar.
+++
Într-un interviu pentru postul de televiziune britanic Sky News, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat poziția Moscovei, potrivit căreia că uciderile de civili ucraineni de către soldați ruși nu sunt decât un „fals”. El a respins acuzațiile privind atrocitățile comise de armata rusă în Bucea.
Sky News i-a arătat purtătorului de cuvânt al Kremlinului imagini cu corpuri abandonate după retragerea trupelor ruse și fotografii făcute din satelit în care se văd aparent aceleași cadavre pe când armata rusă controla încă zona. Peskov a pus la îndoială veridicitatea acestor imagini și a insistat asupra faptului că 1toată situația din Bucea nu este decât o farsă bine înscenată, nimic mai mult".
Publicația rusă Meduza.io, declarată „agent străin” de autoritățile ruse și în care în Rusia poate fi accesată doar prin VPN, a publicat joi înregistrări video ce demontează versiunea Kremlinului în legătură cu măcelul de la Bucea.
Fișiere obținute de Meduza.io, care conțin înregistrări video făcute cu o dronă în zonele de sud ale localității Bucea, de lângă Kiev, demonstrează că trupurile împrăștiate pe străzi se aflau acolo încă din perioada în care Bucea se afla sub controlul trupelor ruse. Conform metadatelor fișierelor, aceste înregistrări au fost realizate timp de câteva zile, între 23 și 30 martie.
- Citește și Convorbiri ale soldaților ruși care vorbesc despre uciderea de civili în Bucea, interceptate de BND
+++
Rusia continuă pregătirile pentru o ofensivă în estul Ucrainei și asediul orașului-port strategic Mariupol de la Marea Azov, arată Statul Major al armatei ucrainene în ultimul raport privind situația de pe front.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, în cursul unei audieri în Congres, că Vladimir Putin a renunțat la cucerirea Kievului și se concentrează asupra sudului și estului țării. Rezultatul războiului, care se anunță lung, rămâne incert, a indicat, la rândul său, șeful de stat-major american, generalul Mark Milley.
+++
Printr-un vot al Congresului, Statele Unite au revocat joi în mod oficial statutul comercial al Rusiei și al Belarusului ca răspuns la războiul din Ucraina, informează France Presse, preluată de Agerpres. În coordonare cu aliații săi europeni, președintele american Joe Biden anunțase luna trecută această măsură pentru a "izola și mai mult Rusia pe scena mondială”.
Prin privarea Rusiei de "clauza națiunii celei mai favorizate", un principiu de bază al reciprocității în comerțul liber, Occidentul ar elimina de facto Rusia din jocul global al comerțului liber și și și-ar da dreptul de a taxa puternic importurile de produse rusești.
Anul trecut, SUA au importat bunuri rusești în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari - inclusiv țiței în valoare de 17,5 miliarde de dolari, pentru care Washingtonul tocmai a impus un embargo total.
Proiectul de lege al Congresului cere, de asemenea, ca SUA să solicite suspendarea Rusiei din Organizația Mondială a Comerțului.
Congresul a votat, de asemenea, joi, o interdicție asupra importurilor de energie din Rusia, urmând exemplul președintelui american care a anunțat un embargo asupra acestor materiale la începutul lunii martie prin decret.
+++
Ministerul rus de Externe a calificat drept „ilegală” suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Adunarea Generală a Națiunilor Unite, formată din 193 de membri, a suspendat joi Rusia din funcția de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca urmare a abuzurilor pe care le comite în Ucraina. Măsura a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă și 58 de abțineri.
Comentarii