China a anunțat tarife vamale în oglindă, de 34%, ca răspund la cele anunțate de Trump pentru 9 aprilie. / După amenințarea lui Trump de marți, China ripostează: nu ne lăsăm șantajați de SUA, tarifele sunt "greșeală după greșeală."

Tăvălugul declarațiilor și al intenției de a introduce tarife este concentrat pe zilele următoare, însă efectele și evoluțile pot depăși intervalul celor două zile. Trump a dat ultimatum Chinei să renunțe la tarifele-răspuns în cursul zilei de marți, 8 aprilie, însă China ripostează. Ministerul Comerțului de la Beijing anunță că nu va accepta niciodată „ de șantaj” a Statelor Unite, promițând că va lupta „până la capăt” împotriva tarifelor impuse.

Taxele vamale anunțate pe scară largă președintele american intră în vigoare miercuri, 9 aprilie, dacă, în anumite cazuri specifice, nu se negociează altfel.

Trump cere Chinei să retragă tarifele-răspuns (tarifele de retorsiune), altfel va mări la 50% procentul care ar urma să se aplice de miercuri, 9 aprilie. Un procent de 10% a fost deja introdus, plus 20% legat de fetanil.

Într-un mesaj postat luni seară (ora României) pe propria rețea socială, Truth Social, acesta dă un ultimatum de o zi Chinei să renunțe la răspunsul în plan tarifar, amenințând nu doar cu consecințe în plan tarifar, cât și în plan diplomatic: "În cazul în care China nu retrage până mâine, 8 aprilie 2025, creșterea de 34% a tarifelor [...[  Statele Unite vor impune Chinei tarife suplimentare de 50%, începând cu 9 aprilie. În plus, toate discuțiile cu China referitoare la întâlnirile solicitate de aceasta cu noi vor fi anulate! Negocierile cu alte țări, care au solicitat, de asemenea, întâlniri, vor începe imediat." 

Zvonul pornind de la o pretinsă declarație a consilierului Hassett, cu privire la o posibilă punere pe pauză de 90 de zile a tarifelor (cu excepția celor pentru China), a fost respins de Casa Albă ca "fake-news", iar CNBC, de la care plecase, a retractat ulterior informația. 

Ziua de luni abundă în mesaje cu privire la negocierile cu țările care încearcă să scape de tarifele anunțate de președintele american.  

Secretarul de stat Scott Bessent pe X: "Japonia rămâne unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii și aștept cu interes viitoarele noastre discuții constructive privind tarifele, barierele comerciale non-tarifare, problemele legate de monedă și subvențiile guvernamentale. Apreciez deschiderea guvernului japonez și abordarea echilibrată în acest proces." 

 

 

 

Sursa foto: Comisia Europeană

Cum se pregătește UE să răspundă la taxele lui Trump

Mai mult pe EurActiv »