O parte din echipa care îl susține pe Ludovic Orban la Congresul de sâmbătă a făcut un apel marți la soluții pentru criza politică și guvernamentală.

La declarația citită de deputatul Ionel Dancă au participat 50 parlamentari PNL, zece aleși locali și doi eurodeputați.

Principalele idei din declarație:

- avem deplina convingere că Ludovic Orban este cel care poate reface majoritatea parlamentară, respectând votul exprimat la alegerile parlamentare, pentru a relansa guvernarea și pentru a menține Partidul Național Liberal ca principal partid de guvernământ, astfel încât să aibă forța de a pune în aplicare planul pentru dezvoltarea și modernizarea României;

- Ludovic Orban a dovedit, dincolo de orice îndoială, capacitatea de a conduce Partidul Național Liberal la victorie și de a asigura guvernarea României în cea mai dificilă perioadă cu care ne-am confruntat după al Doilea Război Mondial. Prin activitatea sa ca prim-ministru, Ludovic Orban a arătat care este cadența potrivită a unei guvernări liberale, nivelul de preocupare față de problemele cu care se confruntă societatea, viteza în luarea deciziilor și implementarea acestora, receptivitatea față de actorii interesați de actul de guvernare, depășirea logicii de guvernare reactive și previzionarea riscurilor pentru a adapta din timp acțiunea guvernamentală;

- apelul nostru către liderii partidelor politice și toți actorii instituționali este acela de a acționa în cel mai scurt timp, cu responsabilitate, pentru depășirea crizei politice în care ne aflăm, prin refacerea coaliției de guvernare între PNL, USR-PLUS și UDMR, cu sprijinul grupului minorităților naționale. Solicităm o colaborare guvernamentală corectă, având la bază programul de guvernare agreat, și concentrarea tuturor eforturilor politice doar asupra elementelor care ne unesc pentru a putea oferi României rezultatele unui act de guvernare eficient, consistent, concentrat asupra problemelor reale ale cetățenilor.

- respingem în mod categoric orice formulă de colaborare cu Partidul Social Democrat, explicită sau implicită, întrucât această alternativă presupune că Partidul Național Liberal se va face prizonierul PSD, iar România va deraia din nou de la parcursul pentru care PNL și forțele democratice au luptat în ultimii ani de zile. Orice fel de înțelegere cu Partidul Social Democrat va slăbi Partidul Național Liberal și va determina o cruntă dezamăgire în rândul membrilor și simpatizanților PNL, făcând imposibilă o candidatură competitivă în următoarele alegeri.

- apreciem că Ludovic Orban, în calitate de președinte ales al Partidului Național Liberal pentru un nou mandat, este singura persoană capabilă să ofere soluțiile potrivite pentru depășirea actualei crize cu care se confruntă România. Președintele Partidului Național Liberal este cel îndreptățit să asigure conducerea Guvernului în calitate de prim-ministru. 

Liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat că liberalii au promis în campania electorală patru ani de investiții, dezvoltare și pace politică, dar s-a ajuns la o criză.

"Din păcate, pe 1 septembrie, ca urmare a unor decizii unilaterale, am intrat într-o criză politică. România se află în fața unor provocări cărora trebuie să le facă față cu succes", a spus acesta.

El a precizat că este nevoie de un "Guvern complet" pentru a putea implementa proiectele asumate prin PNRR, afirmând și că încă nu au fost făcuți pași pentru semnarea Acordului dintre Comisia Europeană și România pentru atragerea de fonduri europene.

Digitalizarea ANAF, modificarea legilor justiției, desființarea SIIJ și reforme în alte domenii nu au fost încă făcute, a mai afirmat Orban.

Șeful PNL este de părere că singura Coaliție "decentă și onorabilă" care poate face aceste reforme este cea formată din PNL, USR PLUS și UDMR.

"Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să-și asume răspunderile și să acționeze în consecință. În ceea ce ne privește pe noi, liberali adevărați, liberali care au muncit în toate campaniile PNL, am construit, timp de patru ani de zile, un partid serios, responsabil, care atunci când ajunge la guvernare să aibă capacitatea să guverneze România în beneficiul românilor", a declarat Orban.

El s-a declarat convins că după 25 septembrie PNL are deplina capacitate de a pune punct crizei și de a reconstrui Coliția.