Primarul Clujului, Emil Boc, speră ca la începutul lunii noiembrie să lanseze licitația pentru studiul de prefezabilitate privind construcția metroului, care ar urma să facă legătura între Florești și Apahida.

"Suntem foarte aproape să lansăm studiul de prefezabilitate pentru selectarea consultantului astfel încât să elaborăm un caiet de sarcini după toate rigorile viitorului unui metrou și nu după ceea ce există astăzi în materie de realizare a unui metrou obișnuit. Sper ca în prima parte a lunii noiembrie, în primele 10 zile, să fim în măsură să lansăm în licitație publică pentru studiul de prefezabilitate. Pentru investiții mai mari de 75 milioane de euro este nevoie și de studiu de prefezabilitate și de studiu de fezabilitate. Este o cerință legală. Evident, după aceea va continua cu licitația de execuție”, a declarat Emil Boc, informează Monitorul de Cluj.

Edilul spune că metroul va fi unul al viitorului.

"Metroul pe care îl pregătim să îl construim la Cluj nu este unul care să reproducă o situație existentă astăzi. De exemplu, metroul viitorului nu va mai avea acele captatoare de curent și nu va fi un tunel așa de mare așa cum este astăzi pentru că for fi înlocuite mecanisme electrice și de altă natură. Va fi și un cost mai redus. Tot ce se face va ține cont de evoluția tehnologiei în materie de realizare a metroului, de aceea am avut nevoie de un consultant pentru a vedea tot ce este mai actual în lume cu privire la construcția de la zero a unui metrou. E mai simplu să construiești un metrou de la zero decât să îl modernizezi pe cel existent. E complicat să modifici ceea ce este creat. În primele 10 zile din luna noiembrie vom lansa caietul de sarcini în licitație publică”, a mai spus Boc.

În aprilie 2018, Emil Boc a anunțat că japonezii sunt interesați de construirea unui metrou la Cluj-Napoca, iar linia de metrou ar urma să fie construită între Florești și Apahida în următorii "10-15 ani”.