Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a referit luni la posibila lansare a unei "operațiuni terestre" în Siria, a doua zi după o serie de raiduri aeriene contra pozițiilor kurde în Siria și în Irak, potrivit La Libre Belgique.

"Nu se pune problema ca această operațiune să fie limitată doar la o operațiune aeriană", a declarat șeful statului jurnaliștilor care îl însoțeau la întoarcerea din Qatar, unde asistase la deschiderea Cupei mondiale de fotbal.

Seria de raiduri aeriene care a făcut circa 30 de morți duminică în Siria a fost declanșată ca represalii la atentatul care a ucis șase persoane pe 13 noiembrie la Istanbul, atribuit de Ankara "teroriștilor" kurzi.

"Unitățile competente, ministerul nostru al Apărării și statul nostru major vor decide împreună în legătură cu puterea ce trebuie angajată de forțele noastre terestre", a arătat președintele, referindu-se la "consultări" în curs.

"Am avertizat deja: îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru", a reafirmat el.

Duminică seara și luni dimineața tiruri de rachete dinspre Siria au lovit frontiera și teritoriul turcesc, făcând în total trei morți și aproape 15 răniți.

Fiind vorba de operațiunea "Griffe Epée" /"Claw Sword", Sabie cu gheare/ lansată duminică împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a Unităților de Apărare a Poporului (YPG), "ea a fost făcută de 70 de avioane și drone", a detaliat președintele.

"Au intrat 140 km în nordul Irakului și 20 km în nordul Siriei", a precizat el.

Erdogan a asigurat pe de altă parte că nu a avut "nicio discuție" cu președintele american, Joe Biden, sau cu omologul lui rus, Vladimir Putin, pe tema acestei operațiuni.

Statele Unite susțin YPG în nord-estul Siriei față de jihadiștii grupării Stat Islamic și Rusia sprijină milițiile pro-regim în aceeași regiune. 

sursa: RADOR