Membri ai forțelor armate din România, Moldova și SUA susțin, la Smârdan, începând de luni, un exercițiu multi-național NATO pentru îmbunătățirea apărării colective în Europa de Est.

Pentru exercițiul Plantinum Lynx 16-2, Compania de Arme Întrunite va transporta tancuri, artilerie și alte echipamente grele pe cale feroviară din Bulgaria, pentru a susține integrarea mecanizată, tehnici de breșă, tactici de tragere debarcată, foc indirect cu scopul de a îmbunătăți capacitatea de luptă în operațiuni întrunite, tactici anti-tanc și alte abilități esențiale de luptă, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA.

Compania de Arme Întrunite staționată în Bulgaria a sosit în august 2015 pentru a sprijini aliații și partenerii NATO din regiune și pentru a aduce o componentă deabilități mecanizate exercițiilor multi-naționale.

Compania este o unitate adițională a Black Sea Rotational Force, o rotație semi-anuală a Infanteriei Marine și a Marinarilor dislocați în România pentru a răspunde unei game variate de operațiuni militare din zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.

Tot în această perioadă, între 4 și 20 decembrie, are loc a doua ediție a exercițiului româno-american Dacian Thunder 2015, care se desfășoară în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, informează Ministerul Apărării Naționale.

La exercițiu participă aproximativ 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR și elicoptere IAR-330 Puma (SOCAT și MEDEVAC) și aproximativ 350 de militari americani, cu aeronave A-10 și tehnica de deservire aferentă, aparținând Forțelor Aeriene ale SUA dislocate în Europa.