Un detașament de 120 de militari din Forțele Terestre Române participă, în perioada 21-27 martie, la modulul de pregătire Platinum Lynx 16-3, în cadrul exercițiului multinațional Black Sea Rotational Force 16 (BSRF 16), în poligonul Babadag, Tulcea.

În cadrul acestui modul de pregătire, militarii români se vor instrui în comun cu peste 200 de militari din armatele Bulgariei, Sloveniei și a SUA.

Militarii, aparținând Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești și Forțelor Navale Române, vor executa antrenamente care includ "trageri cu muniție reală cu armamentul din dotare, acordarea primului ajutor în zonele de operații, precum și exersarea procedurilor de comandă și control la nivelul subunității”, anunță Statul Major al Forțelor Terestre.

Platinum Lynx16-3 are ca obiective creșterea interoperabilității între forțele participante la exercițiu, menținerea capabilității de dislocare și instruire în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaționale și creșterea profesionalismului militarilor.

BSRF 16 este un exercițiu anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa și Africa, care se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului.

Exercițiu are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contra-insurgență.