România ar putea importa în sezonul rece circa 30% din necesarul de consum, după o perioadă îndelungată în care gazele furnizate de Gazprom au avut o cotă minimală pe piața locală.

Gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite, a declarat luni Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

„Există posibilitatea ca în următoarea iarnă să există anumite turbulențe, ca urmare a faptului că gazele din producția internă din depozite să aibă prețul mult mai mare decât prețul gazelor importate. Aceste disproporții produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, în final, erau transpuse în facturile tuturor consumatorilor de gaze”, a spus Havrileț.

„Gazele de import vor avea un preț de 70 de lei pe MWh, iar gazele din producția internă înmagazinată vor avea 80 de lei pentru cele înmagazinate la 1 iulie și 86 de lei cele înmagazinate după această dată”, a precizat șeful ANRE, potrivitAgerpres

El a precizat că, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creștere de 10% la prețul de producție internă, așa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un coș de gaze care să aibă cel mai mic preț. Practic, se poate ajunge și la 70% import, dacă în acest fel coșul va fi cel mai ieftin, a susținut președintele ANRE.

În România un consumator casnic are un coș în care intră trei categorii de gaze: cele de producție internă curentă, care au cel mai mic preț, gaze naturale din producția internă înmagazinate, care din acest an o să aibă un preț mai mare decât al celor de import, și gazul de import. Luând în considerare aceste trei elemente, ANRE stabilește proporțional preluarea unor cantități din aceste categorii astfel încât prețul final să fie cel mai mic.