După săptămâni de ezitări, Bundestagul a aprobat joi trimiterea de „armament greu și sisteme complexe” în Ucraina.

Parlamentarii germani au votat în favoarea furnizării Ucrainei de „arme grele și sisteme (de armament) complexe”, relatează Deutsche Welle.

Ajutorul militar trebuie să continue și să fie accelerat, conform propunerii susținute de coaliția de guvernământ și de cel mai mare partid de opoziție - CDU.

586 de parlamentari au votat pentru, 100 împotrivă, iar șapte s-au abținut.

Germania va desfășura, de asemenea, mai mulți soldați în Europa de Est pentru a spori prezența NATO pe Flancul estic și va încuraja soldații ruși să depună armele și să caute azil în Germania și UE.

AfD (extrema dreaptă) s-a opus inițiativei, susținând că pare o declarație de război.

Actul normativ ar prelungi luptele din Ucraina și „ne-ar putea face să participăm la un război nuclear”, a declarat deputatul AfD Tino Chrupalla.

Și Partidul „Stânga” a fost împotriva acestei inițiative, amintind de declarațiile anterioare ale cancelarului Olaf Scholz, potrivit cărora livrările de arme grele cresc riscul unei escaladări nucleare.

Mai mulți parlamentari, inclusiv șeful CDU, Friedrich Merz, l-au criticat dur pe Scholz pentru că a plecat într-o vizită diplomatică în Japonia în timp ce Bundestagul a dezbătut această chestiune.