Un embargo asupra petrolului ar putea fi menținut ani de zile, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock. Ministrul economiei, Robert Habeck, a spus că e posibilă independența completă față de petrolul rusesc până la sfârșitul verii.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Berlinul este gata să sprijine un embargo treptat la nivelul UE asupra importurilor de petrol din Rusia.

”Pregătim acest lucru în așa fel încât, dacă este necesar, să putem continua și în următorii ani”, a declarat duminică Baerbock pentru televiziunea germană ARD.

Șefa diplomației germane a spus că ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei ar putea fi luată în considerare numai după ce Rusia își retrage complet trupele din Ucraina.

Declarația ei vine după ce ministrul economiei și acțiunilor climatice, Robert Habeck, a declarat că Germania ar putea să fie pe deplin independentă de importurile rusești de țiței până la sfârșitul verii.

Ministerul economiei a precizat, pe Twitter, că obiectivul este „realist”.

Habeck a afirmat că Germania, cea mai mare economie europeană, și-a redus deja ponderea importurilor rusești de energie la 12% pentru petrol, 8% pentru cărbune și 35% pentru gaze naturale.

Ucraina și alte țări, în special statele baltice, au redus importurile de energie din Rusia și au făcut presiuni asupra Germaniei să facă același lucru, notează Deutsche Welle.

Miniștrii energiei din UE discută astăzi la Bruxelles decizia Rusiei de săptămâna trecută de a opri livrările de gaz către Polonia și Bulgaria.

Înainte de reuniune, Habeck a declarat că Germania ar putea suporta un embargo, dar alte țări nu sunt la fel de pregătite.

Banca centrală germană a anunțat că o renunțare completă la importurile energetice din Rusia ar putea crește inflația și ar afecta creșterea economică, transformând o creștere estimată de 3% a PIB-ului în 2022 într-o scădere de 2%.

În prezent, UE plătește Rusiei zilnic circa 780 de milioane de euro pentru importurile de gaz și petrol. Germania e unul dintre principalii importatori.