Germania: Schimburile comerciale cu Rusia au crescut înainte de începerea războiului din Ucraina

Schimburile comerciale ale Germaniei cu Rusia au crescut din nou înainte de începerea războiului din Ucraina.
Exporturile germane către Federația Rusă au crescut în ianuarie 2022 cu 30,7% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 2,1 miliarde de euro, a anunțat săptămâna aceasta Biroul Federal de Statistică din Germania.
Importurile au crescut cu 57,8%, până la 4,0 miliarde de euro, în principal din cauza majorării prețurilor la țiței și gaze.
Comunitatea occidentală a reacționat cu sancțiuni la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie. Aceastea vizează și sectorul aeronavelor, care a reprezentat anul trecut 3,4% din exporturile germane către Rusia, cu o valoare de 895 de milioane de euro, notează dpa.
Anul trecut, Rusia a fost unul dintre cei mai importanți 15 parteneri comerciali ai Germaniei, cu o cotă de 2,3% din totalul exporturilor. Germania a furnizat în principal utilaje, autovehicule și piese de schimb, precum și produse chimice.
Germania a importat din Rusia în special țiței și gaze naturale, care au reprezentat 59% din totalul importurilor din Federația Rusă.
Echipamentul de război rusesc cu tehnologie germană
Motoare, generatoare, pompe de injecție - sunt câteva dintre componentele de producție germană găsite în echipamentele militare rusești folosite acum împotriva Ucrainei. Mai ales compania Bosch este sub tirul acuzațiilor din partea ucrainenilor. Publicația Focus scrie că acest lucru nu e de mirare: până acum, controlul exporturilor către Rusia a fost destul de lax - chiar și după anexarea ilegată a Crimeei în 2014.
Guvernul ucrainean acuză compania germană că a furnizat componente pentru vehiculele militare rusești. Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a informat-o pe Annalena Baerbock că militarii ucraineni au găsit componente fabricate de Bosch la vehiculele de luptă rusești.
Bosch GmbH a explicat că produsele sale nu sunt făcute pentru a fi folosite în scop militar: „Pentru aprovizionarea clienților ruși de autovehicule, contractele locale prevăd că produsele Bosch sunt utilizate exclusiv pentru aplicații civile”.
Dar o pompă de injecție sau un generator pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare. Bosch are o îndelungată experiență în tehnologia de apărare, colaborând cu Wehrmacht pentru a echipa tancurile lui Hitler, potrivit istoricului Manfred Overesch.
Nu doar tehnologia Bosch este folosită în războiul din Ucraina. Daimler Truck, cel mai mare producător de camioane din lume, și ZF Friedrichshafen au cooperat cu Kamaz, un producător rus de camioane, autobuze, motoare diesel, dar și tancuri.
De la anexarea Crimeei în 2014, Rusia e supusă unor sancțiuni, care vizează și produsele cu dublă utilizare (civilă și militară). Ministerul german al economiei susține că, „dacă au existat indicii privind utilizarea militară, licențele de export nu au fost acordate”.
Focus notează că acesta este doar jumătate de adevăr. Atât guvernul de la Berlin, cât și Bosch și toți ceilalți producători de produse cu dublă utilizare știu că nu pot controla modul în care generatoarele și alte componente exportate sunt revândute în Rusia.
Comentarii