Concernul Krauss-Maffei Wegmann urmează să primească acordul Guvernului german să dea Kievului tancuri Gepard. La baza de la Ramstein se întâlnesc marți reprezentanți din peste 40 de state pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

Potrivit informațiilor Süddeutsche Zeitung, Guvernul de la Berlin e pregătit să livreze tancuri Ucrainei, după săptămâni de ezitări. E vorba despre 50 de tancuri antiaeriene de tip Gepard. Ministra apărării Christine Lambrecht (SPD) intenționează să își asume un angajament în acest sens la o întâlnire organizată la inițiativa SUA la baza aeriană Ramstein.

„Germania ajută Ucraina - cu arme, muniție, bani, echipamente și ajutoare umanitare”, a precizat Ministerul apărării, înainte de întâlnirea de la Ramstein, landul Rheinland-Pfalz. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei este și un atac împotriva „libertății, democrației și valorilor noastre”, a subliniat Ministerul apărării.

Tancul Gepard este construit pe șasiul tancului Leopard 1 și este echipat cu două tunuri de 35 mm și radar. Poate lovi și ținte aeriene și ținte terestre. 

Agenția dpa relatează că și producătorul de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate. Oferta ar include și pregătirea militarilor pentru utilizarea lor în Germania, precum și piese de schimb și muniție.

Decizia de a trimite Ucrainei tancuri a fost luată luni, cancelarul Olaf Scholz și SPD cedând presiunii tot mai mari inclusiv din cadrul coaliției guvernamentale.

În ultimele zile, FDP și Verzii au crescut presiunile asupra cancelarului Scholz pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva trupelor ruse și cu arme grele, precum tancuri. Din opoziție, CDU și CSU au avertizat că vor cere în Bundestag ca Guvernul să livreze arme Kievului.

Săptămâna trecută, ministra apărării, Christine Lambrecht, a confirmat că Germania va antrena soldați ucraineni pentru a putea folosi obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze (PzH) 2000. Totodată, Kievul ar urma să primească și muniție.

Produse în Germania, obuzierele vor fi livrate Ucrainei de către Olanda.  

Deocamdată, Olanda ar fi dispusă să trimită cinci PzH. Guvernul de la Berlin ia în considerare să ofere Olandei obuziere autopropulsate din stocurile Bundeswehr, dacă Guvernul de la Haga vrea să trimită mai multe PzH 2000 Ucrainei, notează Süddeutsche Zeitung. Problema e că Olanda are o variantă mai modernă, în timp ce PzH din dotarea Bundeswehr sunt mai vechi - circa 20 de ani. Specialiștii spun că ar trebui evitată furnizarea de modele diferite pentru a nu îngreuna și mai mult utilizarea lor pentru soldații ucraineni.

Discuții la Ramstein privind livrarea de arme

După ce au făcut luni o vizită la Kiev, secretarul de stat american, Antony Blinken, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, au invitat la Ramstein, cea mai mare bază americană din afara SUA, peste 40 de state pentru a discuta, printre altele, despre livrarea de arme Ucrainei.

Cei doi oficiali americani au abordat chestiunea și în cadrul întâlnirii cu președintele ucrainan Volodimir Zelenski. 

 

„Ei pot câștiga dacă au echipamentul potrivit, sprijinul potrivit ... Primul lucru pentru a câștiga este să crezi că poți câștiga. Și ei sunt convinși că pot câștiga”,

 

a declarat Austin după întâlnirea cu Zelenski.

„Vrem să vedem Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu poată face aceleași lucruri ca invazia Ucrainei", a mai spus șeful Pentagonului.

În jur de 20 de țări sunt reprezentate la Ramstein la nivel de miniștri. La conferință participă și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, dar și state care nu sunt membre NATO. 

Până acum, Berlinul nu a dat curs cererii Kievului de a furniza vehicule blindate Marder. Ministerul apărării susține că Bundeswehr are nevoie de aceste vehicule pentru a asigura apărarea națională și obligațiile din cadrul Alianței Nord-Atlantice. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit a confirmat luni că industria de apărare a solicitat Guvernului autorizarea exportării a 100 de vehicule blindate Marder către Ucraina.