Deputatul USR Cristian Ghinea a spus că variantele președintelui Klaus Iohannis în cazul revocării procuroului general sunt foarte puține, afirmând că Iohannis ar trebui să intre în grevă prezidențială.

„Foarte puține, dat fiind precedentul de la demiterea doamnei Kovesi, dar dacă țineți minte, eu am propus atunci o grevă prezidențială, asta însemnând în paralel cu greva regală de după al doilea Război Mondial, un refuz al șefului statului de a îndeplini atribuții la care-l obligă legea, dar atribuții mârșave, în raport cu interesele naționale. Acum, îl îndemn din nou pe președintele Iohannis să purceadă la un asemenea act, gravitatea este chiar mai mare, pentru că procurorul general era ultima stavilă în fața tăvălugului PSD-ALDE de distrugere a justiției. Dar pe de altă parte, e greu odată ce a luat decizia aia, să spună că o să schimbe acum. Suntem într-o capcană a precedentelor aproape fără ieșire”, a spus Ghinea, la RFI, întrebat ce variante are președintele Iohannis în cazul revocării lui Augustin Lazăr.

De asemenea, el consideră că s-ar impune un referendum pe tema justiției.

„Delegația USR care a fost la întâlnirea cu președintele Iohannis asta i-a solicitat. Să nu uităm că este un referendum declanșat chiar pe tema justiției, să nu uităm că de când președintele a declanșat formal acel referendum, un milion de români au semnat pentru schimbarea Constituției, în campania „Fără penali” a USR. Deci are toate motivele să pună pe masa națiunii acest subiect. Dar asta nu schimbă capcana de care vorbeam mai devreme, că potrivit deciziei CCR, președintele are această obligație din care poate să iasă doar printr-un refuz ferm de a-și îndeplini o atribuție, mergând până la a ajunge în fața unui referendum de suspendare, ca să vedem dacă românii vor în acest moment să aleagă între un președinte care rezistă și un PSD-ALDE care presează la distrugerea justiției. Nu văd care ar fi această mare tragedie, până la urmă, poporul este suveran și putem să avem această dilemă rezolvată la acel nivel”, a mai spus el.