Ministrul grec al imigrației, Yannis Mouzalas, a cerut, miercuri, "un plan B" din partea Uniunii Europene în cazul în care Turcia ar denunța acordul crucial, dar controversat care a permis reducerea fluxului de solicitanți de azil spre Europa.

"Suntem extrem de îngrijorați, avem nevoie, în orice caz, de un plan B", a declarat ministrul elen, citat de AFP.

Atena se teme ca un eșec al acordului încheiat la 18 martie între UE și Turcia să nu determine reluarea sosirilor masive de refugiați, în special pe insulele apropiate de coastele turce.

În plină derivă autoritară după lovitura de stat eșuată, Turcia amenință cu ruperea acestui acord dacă UE nu elimină vizele pentru turcii care vor să călătorească în Europa.

Ministrul grec a făcut, de asemenea, și apel la omologii săi europeni să primească imigranți pentru că unele țări trenează în a-și deschide porțile, în timp ce altele, în Europa de Est, refuză ferm să primească refugiați, în ciuda angajamentelor asumate de UE.

"Refugiații europeni trebuie repartizați echitabil în toate statele UE, și nu doar în unele", a pledat oficialul grec.

Uniunea Europeană și Ankara au reușit, la insistențele Germaniei, să ajungă la o înțelegere care prevede în special trimiterea înapoi în Turcia a sirienilor care ajung în Grecia.

Acest acord, denunțat de organizațiile de apărare a drepturilor omului, are un efect de descurajare: numărul noilor imigranți a scăzut considerabil după punerea în aplicare a înțelegerii la 20 martie, relatează Agerpres.