Grecia se confrunta cu o problema fiscala extrema, imediat dupa Jocurile Olimpice. Deficitul national urmeaza sa atinga 5,3%.

Organizarea Jocurilor olimpice a costat Grecia peste sapte miliarde de euro, iar acum tara se confrunta cu un deficit bugetar de 5,3 % pentru 2004. Datoria guvernului grec a crescut la 112% din PIB, a spus primul ministru Costas Karamanlis. Tinta eurozonei este de 60%. "Tara se confrunta cu o problema fiscala severa. Datoria publica a depasit chiar si cele mai pesimiste asteptari," a spus Karamanlis.

Karamanlis a dat vina pe precedentul guvern socialist pentru acest deficit. In viziunea sa, deficitul din 2003 a fost de 4,6% si nu 1,7, cum se anuntase oficial.

Ministrii de finante ai UE au dat ragaz Greciei pana in noiembrie pentru a realiza un plan care sa aduca cifra deficitului la nivelul Pactului de Stabilitate si Dezvoltare, care stabileste un plafon de 3 procente din PIB.

Grecia planuieste sa realizeze 1,5 miliarde din privatizari si sa economiseasca 400 de milioane din cheltuielile pentru aparare pana in 2005.

Linkuri:

Articole de presa: Scotsman, Business Report, TurkishPress, Forbes, Info-Greece, Libération si Die Zeit.