Guvernul a aprobat joi, printr-o Hotărâre, regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului de organizare a funeraliilor de stat și componența acestuia.

Actul normativ reglementează modalitatea de organizare a funeraliilor de stat, Regulamentul de funcționare a Comitetului de organizare a funeraliilor de stat și componența acestuia. De asemenea, se creează cadrul legal pentru aprobarea prin ordin comun a procedurii privind organizarea funeraliilor de stat.

Funeraliile de stat se organizează în cazul decesului președintelui României sau foștilor șefi de stat, iar funeraliile cu onoruri militare se organizează în cazul decesului președinților și foștilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, precum și în cazul premierului sau foștilor  premieri ai României.

Pentru organizarea funeraliilor de stat este necesară o coordonare unitară având în vedere implicarea mai multor instituții cu atribuții în organizarea ceremoniilor oficiale, spune Executivul în actul normativ.

Comitetul are în componență reprezentanți la nivel de secretari de stat sau înalți funcționari publici ai Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Secretariatului de Stat pentru Culte și Serviciului de Protecție și Pază.

Reamintim că pe 11 ianuarie, Guvernul a emis o Ordonanță de urgență modificarea și completarea Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale, care creează temeiul legal privind constituirea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat.

În prezent, toți foștii președinți ai României de după Revoluție sunt în viață. Este vorba despre Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu.