Guvernul aprobă digitalizarea buletinului și a sistemului notarial
Guvernul a aprobat joi două proiecte privind digitalizarea și care se vor impleneta cu bani din PNRR.
Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR, potrivit premierului Marcel Ciolacu.
Cel de-al doilea proiect vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni. Astfel, multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților.
În cazul primului proiect, potrivit actului adoptat, Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației și Direcția Informare și Relații Publice, răspunde de modul de implementare a proiectului de investiții.
Proiectul are ca obiectiv general sprijinirea tranziției și adoptării cărții de identitate electronice de către cetățenii români, prin dezvoltarea și lansarea în mediul online a celor 11 servicii publice electronice, precum și realizarea și desfășurarea campaniei de sensibilizare care să încurajeze utilizarea la scară largă a cărții de identitate electronice, conform Jalonului 174 - Punerea în aplicare a măsurilor de sprijin pentru implementarea cărții de identitate electronice.
În cazul Hotărârii privind sistemul notarial, actele și procedurile notariale în formă electronică se îndeplinesc de către notarul public numai prin intermediul platformei Top-not, ale cărei operaționalizare și funcționare sunt reglementate de prezenta lege.
Actul notarial în formă electronică, purtând semnătura electronică calificată a notarului public, precum și sigiliul electronic calificat al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, denumită în continuare Uniunea, aplicat de platforma Top-not, este de autoritate publică și produce aceleași efecte juridice ca același act notarial întocmit pe suport hârtie.
Actul sau procedura notarială se întocmește de către notarul public fie pe suport hârtie, fie în formă electronică.
Notarii publici care optează pentru îndeplinirea actelor și procedurilor notariale în formă electronică au obligația să solicite Uniunii, în prealabil, autorizația pentru desfășurarea activității în această modalitate, precum și accesul la platforma Top-not și la programul informatic unic privind registrele biroului notarial.
Printre actele și procedurile pe care notarul public le poate îndeplini în formă electronică, fără prezența fizică a solicitantului, sunt:
a) consultații juridice scrise cu caracter notarial;
b) primirea și păstrarea documentelor în formă electronică în arhiva electronică notarială;
c) darea de dată certă înscrisurilor în formă electronică;
d) legalizarea semnăturii interpretului și traducătorului autorizat de pe traducerile în formă electronică.
De asemenea, poate fi îndeplinită în formă electronică, fără prezența fizică a solicitantului, și încheierea de îndreptare a erorilor materiale și, după caz, de completare a omisiunilor vădite privind actele și procedurile notariale prevăzute la alin. (1) lit. c) și d).
Comentarii