Guvernul a respectat ținta de deficit asumată în a doua rectificare bugetară de anul trecut, astfel că 2015 s-a încheiat cu un deficit de circa 1,3-1,4 la sută din produsul intern brut. La sfârșitul lui noiembrie, bugetul era pe plus.

Bugetul general consolidat a trecut de la un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76 la sută din PIB) înregistrat în noiembrie 2015 la un deficit de circa 9-10 miliarde de lei la finele lui decembrie (1,3-1,4 la sută din PIB), scrie Ziarul Financiar, citând surse confidențiale.

Astfel, guvernul a cheltuit nu mai puțin de 2 procente din PIB într-o singură lună. Ministerul Finanțelor, care urmează să publice execuția bugetară în câteva zile, nu a comentat informațiile pentru Ziarul Financiar.

Inițial, bugetul pe 2015 a fost construit pe un deficit de 1,8 la sută din PIB (13 miliarde de lei), dar, fiindcă autoritățile au redus fondurile alocate investițiilor iar veniturile au fost mai mari decât estimările, deficitul a fost modificat la rectificarea bugetului.

În mod tradițional, bugetul cheltuiește mai mult pe final de an, dar 2014 și 2015 au întrecut tot ce s-a întâmplat în anii anteriori. În 2014 au fost cheltuiți suplimentar în decembrie 12,7 mld. lei și, astfel, bugetul care era pe zero (deficit de doar 0,04% din PIB) a trecut rapid la un deficit de 1,8% din PIB. Anul acesta marchează un record, 15 miliarde de lei cheltuiți în plus în decembrie, notează ZF.