Guvernul Cioloș va susține producția de energie atât din surse convenționale, cât și regenerabile, potrivit programului de guvernare cu care se prezintă în fața Parlamentului în acest început de săptămână.

Pe de altă parte, una dintre măsurile avute în vedere este monitorizarea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate ca membru al Uniunii Europene în domeniul reducerii emisiilor de gaze ce produc efect de seră.

„De asemenea, se va urmări promovarea energiilor regenerabile astfel încât acestea să atingă o pondere de 24% din consumul aferent anului 2020. În acest sens, se va iniția un dialog cu toate părțile interesate și autoritățile cu competență în materie (Consiliul Concurenței și ANRE) pentru identificarea unei soluții de echilibru în ceea ce privește mecanismul de promovare a producției de energie regenerabilă”, se arată în programul de guvernare.

Cabinetul Cioloș va milita pentru „încurajarea producției de resurse energetice primare din surse indigene atât convenționale (cărbune, țiței, gaz natural, uraniu), cât și regenerabile”.

Dacă va fi învestit de Parlament, guvernul va finaliza îndelung-așteptata strategie energetică națională și va iniția un proces de adoptare a acesteia prin „consens politic”. 

Pregătiri de iarnă 

Pe lista propunerilor de măsuri din sectorul energiei, viitorul cabinet Cioloș a mai inclus încurajarea programelor de eficiență energetică, în special în sectorul rezidențial, continuarea interconectării sistemelor naționale de transport electricitate și gaze naturale cu statele vecine – de altfel, o mai veche cerință a UE.

În contextul în care asigurarea încălzirii locuințelor din București este pusă sub semnul întrebării la fiecare două săptămâni, Cioloș cere realizarea unei evaluări urgente a stadiului îndeplinirii obligațiilor aferente programului privind siguranța aprovizionării cu energie pentru iarna 2015-2016.