Fiul președintelui SUA vrea să pledeze „nevinovat”, dar, dacă va fi condamnat, e pasibil de până la 25 de ani de închisoare și amenzi de 750.000 de dolari.

Când Hunter Biden sosise plin de speranță în iulie la judecătoria federală din Wilmington, Delaware, totul s-a terminat în haos și incertitudine fiindcă judecătoarea a respins un acord care i-ar fi acordat o imunitate vastă pentru viitoare acuzații legate de arme de foc și fraudă fiscală, informează The New York Times.

Biden are acum așteptări mult mai mici. El va fi adus în fața instanței marți pentru a i se prezenta trei capete de acuzare legate de faptul că a mințit în privința consumului său de droguri când a cumpărat un pistol în 2018, o procedură legală de rutină, dar cu implicații politice enorme.

La 53 de ani Biden e acuzat că a falsificat o cerere federală pentru achiziția de arme de foc, că a mințit un vânzător de arme de foc licențiat de guvernul federal și că a obținut și deținut în mod ilegal un pistol timp de 11 zile, în 12-23 octombrie 2018.

El intenționează să pledeze „nevinovat”, conform avocatului său, Abbe Lowell.

Dacă va fi condamnat, Biden e pasibil de până la 25 de ani de închisoare și amenzi de 750.000 de dolari. Însă infractorii non-violenți aflați la prima abatere, care nici n-au folosit arma într-o altă infracțiune, rareori primesc pedepse grele cu închisoarea.

E posibil ca judecătoarea federală districtuală care prezidează cazul, Maryellen Noreika, să programeze un proces ori să le ceară părților să renegocieze acordul convenit anul acesta, într-o versiune simplificată: înscrierea într-un program de doi ani de responsabilizare în privința armelor de foc, fără a merge deloc la închisoare.

La o audiere pe baza înțelegerii inițiale, Noreika i-a uimit deopotrivă pe Biden și pe procurorii federali cu scepticismul ei principial, întrucât ea a acuzat ambele părți că îi cer să „ștampileze” un acord pe care ea îl considera suspicios din punct de vedere juridic și constituțional. Acordul s-a prăbușit câteva minute mai târziu, fiindcă avocații lui Biden și procurorii nu au putut găsi pe loc un compromis care s-o satisfacă pe judecătoare.

Decizia din septembrie de a-l inculpa pe fiul cu probleme al președintelui Biden, deși anticipată, a fost o măsură extraordinară din partea Departamentului Justiției și a lui David C. Weiss, cel pe care Procurorul General Merrick B. Garland îl numise procuror special în august.

Republicanii au încercat să demonstreze că afacerile lui Biden sunt legate de tatăl lui, bazându-și ancheta preliminară pentru destituirea președintelui pe activitatea fiului. Prima audiere a avut loc săptămâna trecută și nu a adus informații noi despre președinte - nici vreo probă care să confirme acuzațiile republicanilor cum că ar fi fost direct implicat în afacerile fiului.

Acordul judiciar inițial ar fi rezolvat și un alt caz privind depunerea tardivă a declarațiilor fiscale de către Hunter Biden mai mulți ani la rând - dacă el ar fi pledat „vinovat” pentru niște contravenții.

Echipa lui Weiss a semnalat că investighează în continuare și alte afaceri ale lui Hunter. Cel mai probabil încearcă să determine dacă munca lui de consultanță pentru firme din Ucraina, China și România a încălcat Legea Înregistrării Agenților Străini, care obligă la destăinuirea activităților de lobby în favoarea entităților străine.

Lowell susține că inculparea ar trebui abandonată. În accepțiunea lui, Weiss e obligat să acționeze în continuare în virtutea acordului judiciar inițial, numai că acesta ar fi cedat la presiunea simpatizanților lui Donald J. Trump, care consideră că acordul i-a fost oferit lui Hunter datorită influenței politice a tatălui său.

Avocații lui Biden mai susțin că inculparea legată de pistol va fi în cele din urmă respinsă, întrucât Curtea Supremă și unele instanțe de apel au pus în dubiu constituționalitatea restricțiilor federale privind comerțul cu arme de foc.

Biden a solicitat să compară marți prin videoconferință, însă judecătorii federali i-au respins cererea. Fapt care l-a forțat să zboare din California, unde locuiește, în statul lui natal.

sursa: Rador Radio România