Într-un interviu acordat Euronews, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko a acuzat Rusia de ''genocid cultural'' în țara sa.

Oleksandr Tkachenko a declarat că de la începutul invaziei din 24 februarie au fost distruse sau deteriorate peste 500 de situri de patrimoniu cultural.

Potrivit lui Tkachenko, au fost vizate în mod deliberat 160 de biserici ucrainene și cel puțin două muzee, pentru simplul motiv că reprezintau identitatea culturală a Ucrainei.

''În ceea ce mă privește, avem de-a face cu siguranță cu un genocid. Nu este vorba doar despre oameni, mă refer la vieți umane și teritoriu. Este vorba și despre identitatea noastră, care reprezintă moștenirea noastră culturală, limba noastră, istoria noastră''.

Putin și regimul său neagă identitatea Ucrainei și încearcă să distrugă tot ce are legătură cu moștenirea culturală''.

Voluntari și experți din întreaga Ucraină s-au alăturat unui efort colectiv masiv de a pune în siguranța artefactele și lucrările valoroase din locurile considerate a riscului unui atac rusesc.

Ministerul Culturii colaborează de luni de zile cu multinaționala de transporturi Uber pentru a accelera misiunea de salvare.

Gigantul tehnologic american a dezvoltat o versiune personalizată a aplicației sale, pentru a-i transporta pe „conservatorii tradiției” – în hainele albe inconfundabile ale ''doctorilor în cultură'' – acolo unde este nevoie de prezența lor.

CEO-ul Uber a declarat pentru Euronews că dubițele Uber cu 12 locuri transportă gratuit echipele de experți între orașe, locurile de evacuare și locurile de depozitare al obiectelor salvate. 

Dara Khosrowshahi, CEO al Uber: "Este vorba de mândrie națională. Este vorba de identitate, de istorie. Cultura ucraineană este o cultură profundă, care merită protejată. Evident, la început, accentul a fost pus, pe bună dreptate, pe viețile de salvat și pe hrana care lipsea. Însă istoria Ucrainei este ceva ce ar trebui să încercăm să păstrăm cu toții în cel mai bun mod posibil în acest război tragic aflat în plină desfășurare''.

Sursa: RADOR