Din cauza creșterii preconizate a prețurilor la utilități, interesul gospodăriilor ungare a crescut față de aparatele cu un consum de energie mai mic, scrie Vilaggazdasag.

În Ungaria, în cursul săptămânii de după anunțarea modificării prețurilor la utilități, magazinele online s-au confruntat cu un interes crescut față de produsele cu un consum energetic mai mic.

Portalul de comparare a prețurilor Olcsóbbat.hu a constatat creșterea de mai multe ori a nivelului mediu de interes în cazul multor aparate electrocasnice (boilere, frigidere, congelatoare și mașini de spălat vase), în timp ce la categoria sobe și șeminee numărul persoanelor interesate a crescut de 14 ori într-o săptămână.

Efectul situației de urgență la energie a fost simțit imediat și de comerțul electronic: după anunțarea creșterii vertiginoase a prețului de consum în cazul depășirii consumului mediu lunar la energie, gospodăriile ungare au început imediat să caute oportunități de economisire a energiei și surse alternative de energie.

În acest context foarte mulți au analizat posibilitățile de cumpărare a unor produse mai moderne, cu un consum mai scăzut de energie.

În gospodării, încălzitoarele de apă electrice, boilerele, respectiv frigiderele și congelatoarele au un consum de energie foarte mare.

Astfel, în zilele următoare de după anunțul creșterii prețului la energie la consumul ce depășește consumul mediu interesul oamenilor a crescut de șapte ori față de încălzitoarele de apă electrice cu un consum mai mic de energie, și de cinci ori în cazul frigiderelor și congelatoarelor, în comparație cu ultimele șapte zile.

Modernizarea iluminatului în apartamente a fost o oportunitate importantă de economisire de ceva timp, așa că nu este surprinzător că a existat o creștere de trei ori și jumătate a interesului pentru lămpi și alte echipamente de iluminat în perioada analizată. Dintre corpurile de iluminat cu consum redus, oamenii au căutat în special soluțiile cu LED-uri.

Un interes au prezentat și mașinile de spălat vase, sobele și plitele cu clase de eficiență energetică înaltă. Utilizarea surselor alternative de energie poate fi un alt mijloc de reducere a consumului de energie electrică din rețea.

Potrivit site-ului amintit, interesul oamenilor a crescut de șase ori pentru panourile solare și de șapte ori pentru generatoarele eoliene. Securitatea energetică este, de asemenea, un aspect important pentru gospodării, ceea ce este demonstrat în mod clar și de creșterea de 1,5 ori a cererii pentru diverse generatoare de energie.

"Deși interesul și clicurile pe paginile magazinelor web nu înseamnă automat o creștere a achizițiilor la un asemenea ritm, este cert că posibilitatea unei creșteri drastice a costurilor cu utilitățile a determinat ca o categorie largă de populație să caute soluții de economisire. Este de așteptat ca interesul sporit pentru gamele de produse amintite să continue (la un nivel mai scăzut) și în următoarele săptămâni, însă după primirea primelor facturi la utilități cu sume majorate se va declanșa un alt val de interes față de produsele amintite", a explicat directorul portalului Olcsóbbat.hu, Dezső Dévavári.

Sursa: RADOR