În Ungaria, învățământul superior agricol devine din ce în ce mai popular, ceea ce este confirmat și de rezultatele admiterii din acest an, a declarat ministrul agriculturii, István Nagy.

”Conform datelor portalului felvi.hu, operat de Oficiul pentru Educație, la concursul de admitere din acest an s-au înscris 4.764 de candidați la facultățile cu profil agricol, din care 4.082 își pot începe studiile din septembrie, ceea ce înseamnă o creștere de peste 28% față de anul precedent”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii citat de MTI.

István Nagy a amintit că agricultura și industria alimentară au devenit o ramură strategică a economiei țării.

Aprovizionarea cu alimente în condiții de securitate este și o chestiune de securitate națională, a subliniat ministrul, care a adăugat: ”Prin urmare, specialiștii viitorului trebuie să folosească cunoștințele dobândite în învățământul superior pentru a găsi răspunsurile potrivite la provocările secolului XXI. Ceea ce presupune un învățământ superior agricol puternic și un suport de cercetare care să colaboreze strâns cu acesta”.

”Scopul este ca învățământul superior agricol, în strânsă cooperare cu actorii de pe piață, să pregătească studenții cu cunoștințe competitive, în conformitate cu nevoile lor. În acest sens, forma de pregătire duală, care este, de asemenea, din ce în ce mai populară în rândul studenților care s-au înscris la învățământul superior agricol, creează o oportunitate excelentă. Nu există agricultură competitivă fără cunoștințe competitive. De asemenea, este îmbucurător că încrederea tinerilor în învățământul superior agricol este în creștere”, a adăugat ministrul agriculturii.

István Nagy a subliniat că astăzi, în Ungaria, candidații pot alege dintre opt instituții de învățământ superior dacă doresc să urmeze studii superioare agricole. Astfel cei care doresc să-și continue studiile în domeniul agriculturii pot găsi instituția de învățământ superior potrivită pentru ei. Studenții văd din ce în ce mai multe oportunități existențiale și o perspectivă pe termen lung în cursurile de bază, de masterat și în pregătirile uniforme, nedivizate, asigurate de învățământul agronomic superior.

"Pe baza experienței din ultimii ani, putem spune că suntem pe drumul cel bun. Trebuie să continuăm acest drum, deoarece scopul este de a asigura completarea specialiștilor care lipsesc în prezent în sectorul agricol ungar, începând cu formarea profesională secundară și până la învățământul superior", a conchis István Nagy.

Sursa: RADOR