Institutul Cantacuzino a anunțat că profilul genetic al tulpinilor de e.coli izolate de la pacienți nu sunt identice cu cele din brânza de la Brădet. Ministrul Irimescu se disculpă, precizând că n-a spus că produsele firmei din Argeș sunt de vină.

Institutul Cantacuzino a anunțat, miercuri, că au fost prelevate trei tulpini umane, obținute de la trei copii din Argeș, Sibiu și Bacău, diagnosticați cu infecție cu e.coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat șase tulpini de e.coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) și din carne de pui (patru tulpini).

"Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând așteptările întrucât nu erau indicații de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) și diferite de cele din brânză și carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)", se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Cantacuzino.

Potrivit raportului, "rezultatul final al analizelor prin care s-au comparat profilul genetic al unor tulpini de e.coli O26 izolate de la pacienți cu cele izolate de IISPV din brânză și carne de pui confirmă că acestea nu sunt identice". 

Irimescu: Dacă din brânza de la Brădet mai mureau niște oameni?

După anunțul Institutului Cantacuzino, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că el nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor, dar că regulamentele CE îl obligau să comunice descoperirea e.coli.

"Regulamentul european spune că trebuie să spui numele firmei respective ca să nu mai otrăvească alți oameni. Nu am spus niciodată eu că Brădetul a fost la originea îmbolnăvirii copiilor, nu pot să spun așa ceva. Doamne ferește! Am spus doar că lotul respectiv avea E.Coli și trebuia informată lumea ca să nu fie otrăvită. Este o obligație clară, prin Regulamentul 178, Regulamentul 273. Mars a retras un milion de batoane din toată lumea, Selgros anul trecut... Dacă, Doamne ferește, din brânza aia mai mureau niște oameni? Tot așa mă întrebați dacă dau faliment cu 60 de oameni ai lui?", a declarat Irimescu, pentru Mediafax. 

Patronul firmei Lactate Brădet, Marius Badea, a declarat, că anunțul Institutului Cantacuzino este cea mai bună veste pe care a primit-o și a precizat că nu are de gând să dea în judecată pe nimeni.

"E cea mai bună veste pe care am primit-o de când m-am născut. Am văzut negru pe alb că nu sunt vinovat de moartea copiilor. Deși știam că nu puteam fi vinovați, am stat cu un cuțit deasupra capului în toată perioada acesta. Nimic nu e întâmplător. În timpul ăsta, am lansat ideea unei noi companii, cea mai mare de pe piață, unde calitatea produsului să primeze, iar clientul să fie mulțumit și de un preț bun. E prea mare bucuria să mă gândesc acum să dau în judecată pe cineva. Nu mă gîndesc la răutăți", a declarat, pentru Mediafax, Marius Badea.

Pe 29 februarie, ANSVSA a anunțat că, potrivit analizelor preliminare ale Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, s-a descoperit bacteria e.coli în brânza de vaci produsă de o firmă din județul Argeș.

În aceeași zi, ministrul Achim Irimescu a anunțat numele firmei, lăsând să se înțeleagă că aceasta ar avea o vină în cazul bebelușilor infectați. Ulterior, s-a precizat că respectiva brânză de vaci a fost produsă după ce s-au îmbolnăvit copiii din Argeș.

Pe 4 martie, premierul Dacian Cioloș a declarat că Achim Irimescu nu ar fi trebuit să facă public numele firmei.

"Poate domnul ministru nu ar fi trebuit să comunice atâta timp cât nu avea toate elementele și oricum eu ce i-am spus a fost că nu cred că trebuia să comunice dânsul. Dacă la domnul ministru al Sănătății, în urmă cu câteva săptămâni, a fost o problemă de lipsă de comunicare pe care între timp a corectat-o, la domnul ministru al Agriculturii a comunicat prea repede lucruri ce trebuiau comunicate de autoritatea cea mai pregătită să facă acest lucru", a declarat, la Cluj, șeful Guvernului.