Liderul nord-corean, Kim Jong Un, a promis că va pune capăt programului nuclear în luna mai, într-un anunț istoric, care ar însemna punerea în practică a armistițiului de acum peste jumătate de secol.

Întrebat despre preconizata întâlnire cu liderul Kim Jon Un, președintele SUA a răspuns, la dineul jurnaliștilor acreditați la Casa Albă: "Trebuie să merg. Poate va merge, poate nu," a spus Trump. Președintele SUA a mai spus că este posibil ca întâlnirea să aibă loc "în trei sau patru săptămâni", potrivit CNN

"Whatever happens, happens."[...]"Look, I may go in. It may not work out. I leave"- Donald Trump, la dineul jurnaliștilor acreditați la Casa Albă

Ar fi prima întâlnire față în față dintre un președinte american în exercițiu și un lider nord-coreean.

Pe lângă angajamentul de a opri programul nuclear, Kim Jon Un a anunțat și un gest simbolic în pacea cu Coreea de Sud.

Acesta a promis că va sincroniza ora Phenianul cu cea din țara vecină, dând înainte ceasul oficial cu 30 minute. Coreea de Sud și Coreea de Nord aveau ora diferită din 2015, când Nordul a anunțat brusc că toate ceasurile din țară vor fi date înapoi cu 30 min.

Context

Liderul nord-corean, Kim Jong Un, a pășit pentru prima dată, pe 27 aprilie, pe teritoriul Coreei de Sud, pentru un summit intercoreean care pare fi un punct de cotitură în relația dintre cele două state.

Coreea de Sud și Coreea de Nord vor încerca să aibă întâlnire  cu SUA și, posibil, cu China - ambele semnatare ale armistițiului - "pentru a declara sfârșitul războiului și pentru a stabili un regim de pace permanent și solid", se arată în textul declarației comune. Moon Jae-in urmează să facă o vizită la Phenian, în acest an.

Alfate în râzboi între 1950 și 1953, Coreea de Nord și de Sud au semnat, pe 27 iulie 1953, un armistițiu, care nu a fost însă concretizat.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a întâmpinat zâmbind pe omologul nord-coreean, Kim Jong Un, la linia de demarcație dintre cele două Corei. Cei doi lideri și-au strâns mâinile, apoi Kim Jong Un l-a invitat pe Moon Jae-in să pășească și el, simbolic, pe teritoriul Coreei de Nord.
”Acum începe o nouă istorie”, a declarat Kim Jong Un.

Primul sumit intercoreean din ultimul deceniu ar putea duce la încheierea oficială, printr-un tratat de pace, a războiului din Coreea, din 1950-1953, în urma căruia s-a semnat doar un armistițiu.

   

Summit istoric intercoreean

Mai mult pe EurActiv »