Președintele Klaus Iohannis a semnat joi seară decretele de revocare din funcții a lui Paul Stănescu de la Dezvoltare și a lui Lucian Șova de la Transporturi.

Și Paul Stănescu, și Lucian Șova au demisionat din funcții, iar președintele a vacantat posturile lor, însă nu i-a numit pe posturile acestora pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, așa cum vrea PSD.

Premierul Viorica Dăncilă susținea, la finalul anului, că președintele i-a confirmat faptul că nu îi va numi pe Mircea Drăghici la Transporturi și pe Lia Olguța Vasilecu la Dezvoltare, în ciuda deciziei CCR care îl obligă să facă acest lucru.

"Am avut cu domnul președinte Iohannis o discuție în privința numirii celor doi miniștri ai Transporturilor și ai Dezvoltării Regionale și Administației Publice. Era firesc să avem o decizie în acest sens de îndată ce CCR a arătat că trebuie să avem această decizie de îndată (sic!). Președintele mi-a confirmat faptul că nu va da curs celor două propuneri pe care i le-am înaintat, fără nicio explicație, dând dovadă că dorește blocarea activității Guvernului", a explicat Dăncilă.

Pe data de 19 decembrie, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Klaus Iohannis, după ce șeful statului a amânat numirea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării Regionale.

Curtea a decis că președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru, respectiv la Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor