Celebrarea Zilei Naționale de anul acesta este mai puțin fastuoasă și mai mult ancorată în realitate, a declarat președintele Klaus Iohannis, în timp ce premierul Dacian Cioloș a evocat o Românie unde munca cinstită este răsplătită pe merit.

”Am ales anul acesta o celebrare mai puțin fastuoasă și mai mult ancorată în realitate, în care onorăm simbolurile naționale, pe cei ce servesc sub drapelul tricolor în teatrele de operațiuni militare, în care ne arătăm prețuirea față de cei care promovează și întruchipează valori în societatea românească și recunoaștem profesionalismul și efortul pus în slujba celorlalți”, a afirmat, în mesajul de Ziua Națională, președintele Klaus Iohannis. 

2015 este primul an în care șeful statului nu a mai organizat recepție de Ziua Națională la Palatul Cotroceni, Iohannis preferând să transmită un mesaj și să participe la parada militară din Piața Constituției. La paradă a participat și premierul Dacian Cioloș și liderii celor două Camere ale Parlamentului, dar și foștii președinți Traian Băsescu, Emil Constantinescu și Ion Iliescu.

Președintele Iohannis a precizat că 2015 a fost un an dificil pentru toată lumea, ”marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcționează, câte lipsuri grave avem în toate sistemele”. Aceste evenimente au scos însă la iveală ”și exemple de curaj, dăruire și determinare, și mai ales o profundă dorință de schimbare”. 

”Acestei dorințe de schimbare va trebui să îi răspundem în anul ce urmează cu toții – oameni politici, instituții, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Națională din acest an ca pe un nou început, în materie de practici, comportamente și mentalități”, a spus Iohannis. 

Șeful statului nu a uitat nici de politică, reamintind că este ”cea care dă direcția unei societăți și prin care se exprimă interesele oamenilor”.  

”Avem nevoie de un nou început în politică. Dar aceasta nu înseamnă să ștergem cu buretele lucrurile bune care s-au întâmplat, ci să încercăm cu toții o înnoire – idei noi, abordări și atitudini noi, oameni noi, păstrând în același timp stabilitatea și echilibrul sistemului politic românesc. 2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetățenilor în instituții, în partide, dar și în oamenii care candidează în numele lor”, a punctat Iohannis.

El i-a îndemnat pe români să fie mai generoși cu ei înșiși și unii cu alții, pentru că ”niciodată ura și învrăjbirea nu au dus la prosperitate și nu au mișcat o societate înainte”.

Cioloș: Vreau să fiu premier într-o Românie unde guvernarea se dedică țării

Premierul Dacian Cioloș a transmis, luni, printr-un clip video postat pe Facebook, un mesaj tuturor românilor, evocând o Românie unde ”decența și speranța sunt împreună, respectul ficăruia și meritele îi sunt recunoscute, unde guvernarea se dedică țării, iar rezultatele se văd, unde munca cinstită este răsplătită pe merit, dreptatea triumfă și transparența este regula, nu excepția”.

”Aceasta este țara în care eu vreau să fiu prim-ministru și atâta timp cât voi ocupa această poziție, mă voi strădui să stabilesc, odată pentru totdeauna, acestă direcție în care să ne îndreptăm. O Românie în care să avem încredere, o Românie de care să ne putem bucura cu toții. La mulți ani România, la mulți ani români oriunde vă aflați", și-a încheiat mesajul Cioloș.

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, le-a transmis românilor că, oriunde s-ar afla, ”sunt cetățeni ai unui stat membru UE și NATO, care le apără interesele și drepturile”.

”Marcăm Ziua Națională după o perioadă tumultuoasă și încărcată emoțional, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Comunitatea internațională se confruntă la acest final de an cu provocări majore, iar diplomației române îi revin obligația și responsabilitatea de a se implica activ în identificarea de soluții, în consonanță cu interesele României ca parte a familiei europene și euro-atlantice, la problematica tot mai complicată a relațiilor internaționale”, se mai arată în mesajul șefului diplomației.

John Kerry: SUA și România, angajament comun privind asumarea principiilor statului de drept

Secretarul de stat american, John Kerry, a transmis, luni, în numele președintelui Barack Obama felicitări tuturor românilor cu ocazia celebrării Zilei Unirii".

"2015 marchează 135 de ani de la lansarea relațiilor diplomatice dintre SUA și România, o prietenie înrădăcinată în angajamentul comun privind asumarea guvernării democratice și a principiilor statului de drept, în promovarea prosperității cetățenilor noștri prin relații comerciale extinse și prin investiții, prin pozițiile comune în calitate de aliați NATO în atingerea obiectivului unei Europe unite, libere și pașnice”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

John Kerry a reamintit faptul că militarii români participă alături de colegii americani la misiuni de apărare a libertății și dreptății în diverse zone ale lumii.

Și ambasadorul Hans Klemm a transmis un mesaj video, postat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA:


 Peste 2.600 de militari din România și alte cinci țări au participat la parada militară

Parada militară de Ziua Națională a României a început la ora 11:00, în prezența a peste 10.000 de oameni care au umplut Piața Constituției, dar și bulevardele adiacente, relatează Mediafax.

Au defilat peste 2.600 de militari, care au venit cu 360 de mijloace tehnice - de la vehicule de luptă și până la mașini ale pompierilor și ambulanțe. Militarilor români li s-au alăturat detașamente din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Turcia, precum și detașamentul militar al SUA, format din pușcași marini dislocați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forței de Rotație a Mării Negre.

La parada militară din acest an au defilat, în premieră, un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. Detașamentul a fost condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a fost în misiuni în Albania, Irak și Afganistan. În 9 ianuarie 2009, el a fost rănit în deșertul afgan, în urma deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat.

În timpul paradei, o persoană a sunat la numărul 112 și a anunțat că un bărbat care are o armă cu gaze s-ar afla în apropierea președintelui Klaus Iohannis. Bărbatul indicat a fost găsit, însă fără armă.

Accelerăm Unirea

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a marcat cei 97 de ani de la Marea Unire într-un mod inedit. Sub genericul ”Accelerăm Unirea”, peste 100 de mașini cu numere personalizate și cu steaguri tricolore la geamuri au defilat pe traseul București – Ploiești.

Ziua Națională a fost sărbătorită și în R. Moldova, la inițiativa reprezentanților societății civile unioniste din Republica Moldova, reuniți în Blocul Unității Naționale (BUN).

Astfel, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului au fost depuse flori, iar la ora 14:00 a fost dat startul unui marș al Unirii organizat de Platforma Civică ”Onoare, Demnitate și Patrie”.

Potrivit unui comunicat, spectacole de lumini, hore ale Unirii, defilări cu drapele tricolore și concerte vor avea loc pe parcursul zilei de marți în mai multe localități din R. Moldova, precum Orhei și Bălți.