Președintele Klaus Iohannis consideră că decizia adoptată marți de către Consiliul Național al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia postului Realitatea TV este "fundamentată pe criterii de ordin politic".

Astfel, după ce postul TV a avut suspendată emisia timp de zece minute, președintele spune  că o astfel de sancțiune extremă este "foarte periculoasă întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media".

"Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege și Constituție, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparține unei instituții publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor și abordărilor. Jurnaliștii nu trebuie pedepsiți de către cei care dețin puterea pentru că au curajul să spună adevărul", transmite președintele, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea. "Asigurarea libertății de expresie a tuturor opiniilor face diferența între o democrație și o autocrație. O țară este cu adevărat democratică dacă are și capacitatea de a proteja independența presei, iar jurnaliștii trebuie să fie conștienți de misiunea lor fundamentală și să fie solidari în a-și apăra dreptul de a se exprima liber", mai spune șeful statului.