Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, într-o declarație de presă comună cu președintele Israelului, Reuven Rivlin, că România este de părere că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate.

"Suntem îndatorați comunității originarilor din România pentru aprecierea de care țara noastră se bucură în Israel, în cele mai diverse domenii – tehnic, medical, artistic, sportiv – pentru a enumera doar câteva. De asemenea, comunitatea evreiască din România are un rol foarte activ și dinamic, menținând o apropiere constantă de societatea israeliană. După cum cunoașteți, țara noastră continuă demersurile pentru asumarea trecutului - România este un model în privința inițiativelor pentru prezervarea memoriei și combaterea antisemitismului, din păcate un subiect încă atât de actual. (...) România consideră că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează, alături de principalii săi parteneri internaționali, pentru avansarea soluției celor două state, în parametrii fixați de dreptul internațional", a spus Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că l-a informat pe președinte Rivlin că, recent, Guvernul a adoptat prima Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură

Iohannis a subliniat că, în contextul actual, este cu atât mai important ca toate țările să dezvolte și să utilizeze instrumente și mecanisme specifice, menite să combată eficient aceste fenomene care au un impact negativ asupra societăților și care s-au amplificat pe fondul pandemiei de COVID-19.

Referitor la violențele recente cărora le-au căzut victime israelieni și palestinieni, președintele Iohannis a reiterat condoleanțe pentru pierderile de vieți și și-a exprimat speranța că vor fi abordate cauzele conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune.