România poate fi furnizoare de expertiză în ceea ce privește sistemul de supraveghere a gripei, urgențele sau legislația antifumat, a afirmat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a susținut la evenimentul „Promovarea sănătății și educație pentru sănătate - Dialog asupra politicilor”, organizat la Palatul Cotroceni, că prezența în România a directorului regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, deschide țării noastre oportunități de colaborare regională și de sprijin acordat în domeniul sănătății de către România țărilor din Regiunea Balcanilor, în cadrul unei structuri de cooperare a OMS.

„Țara noastră poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanță cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgență sau legislația antifumat”, a spus Iohannis, relatează Agerpres.

El a afirmat că se dorește identificarea soluțiilor care fac sistemul de sănătate mai eficient și mai performant pentru cetățeni.

„Cu toții suntem afectați de provocările globale care au un impact semnificativ asupra sănătății populației. Migrația, schimbările climatice, pandemiile, siguranța alimentară nu țin cont de granițe și influențează în mod direct și indirect viața cetățenilor europeni. Ele necesită soluții integrate și răspunsuri adecvate”, a afirmat șeful statului.

La eveniment a fost semnat Acordul de colaborare bienală între OMS- Biroul regional pentru Europa și Ministerul Sănătății pentru perioada 2016-2017.

Președintele Iohannis a subliniat că acest acord confirmă „hotărârea noastră de a îmbunătăți guvernanța globală pentru sănătate și de a dezvolta politici și programe de sănătate eficiente”.