Președintele Klaus Iohannis, ministrul Mediului, Tanczos Barna, și primarul Capitalei, Nicușor Dan, participă joi, de Ziua Mondială a Bicicletei, la o dezbatere despre transportul sustenabil.

Dezbaterea la care cei trei iau parte a fost organizată de Asociația Green Revolution la "Roaba de Cultură" din parcul Herăstrău.

Klaus Iohannis, care a venit în Herăstrău pe bicicletă, a susținut că este evident că mersul pe pe două roți este plăcut, sănătos și te scutește de ambuteiajele rutiere.

"De ce nu merge mai multă lume cu bicicleta în oraș? Dacă veți încerca, veți afla de ce puțini fac acest efort. Sunt prea multe intersecții unde stai mai mult la semafor decât mergi cu bicicleta, sunt prea puține piste și de multe ori împarți banda de mers cu șoferi, de obicei foarte nervoși și deranjați de existența bicicliștilor și de multe ori dai de piste făcute aparent pentru bicicliști, dar se merge foarte greu pe ele. Cei care le-au conceput probabil nu folosesc bicicleta", a spus Klaus Iohannis.

El a mai precizat că aceste lucruri sunt ușor de remediat dacă se vrea, adăugând că în ultimii 100 de ani orașele României au fost construite exclusiv pentru automobile.

"Trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu mașina și să petreacă ore și ore în ambuteiaje. Pentru asta, din păcate, nu este suficient să ne întâlnim și să vorbim ce frumos este cu bicicleta. Trebuie să facem ceva. Este nevoie de planuri, strategii și să recunoaștem că cea mai importantă parte revine autorităților locale", a mai precizat președintele Iohannis.

La rândul său, ministru Mediului a spus că a plecat de la minister cu mașina, iar aplicația Waze îi arăta că va face 30 de minute până la locul unde a avut loc dezbaterea, astfel că pe bulevardul Magheru s-a dat jos din mașina și a închiriat o trotinetă electrică.

Totodată, ministrul a afirmat pe drumul spre parcul Herăstrău nu a văzut nicio bicicletă pe pistele special amenajate.

Ministrul Barna consideră că la un moment dat va trebui regândit și Codul Rutier pentru a asigura siguranța celor care folosesc mijloace alternative de deplasare. 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat că, după ce va exista infrastructura necesară, "comunitatea de bicicliști va exploda".

"De mulți ani mașina nu mai este simbolul prestigiului social. Dimpotrivă, dacă vrei să ai grijă de semenii tăi, atunci mergi cu bicicleta, pe jos sau cu transportul în comun", a declarat Nicușor Dan.

Edilul a ținut să precizeze că nici cu bani la discreție în București nu s-ar putea face piste pentru biciclete deoarece "orașul este sufocat de mașini parcate pe trotuare și pe prima bandă".

Rezolvarea acestei probleme ar fi o strategie de parcare și creșterea prețurilor, dar și o infrastructură nouă pentru transportul în comun.

Totodată, infrastructura din București este cu 40 de ani în urmă, a mai spus Nicușor Dan. 

La sosirea în parc, primarul Capitalei și ministrul Mediului au fost la un pas să cadă de pe biciclete după ce un alt biciclist s-a dezechilibrat și era să cadă peste ei, potrivit imaginilor surprinse de Digi24.