În Italia ajunge mai mult petrol decât cantităţile înregistrate în documentele oficiale ale rafinăriilor. Poliția suspectează o cooperare între mafia italiană şi organizaţia teroristă Statul Islamic.

La mijlocul anilor 90 în oraşul sirian Deir al-Sor s-a descoperit petrol. După izbucnirea conflictului civil, câmpurile petrolifere au ajuns sub controlul Statului Islamic. Control pe care-l exercită şi acum, deşi trupele guvernamentale au recucerit oraşul. Teroriştii nu s-au lăsat însă duşi din împrejumirile oraşului, acolo unde se află câmpurile petrolifere, deoarece petrolul reprezintă o sursă de venit importantă pentru ei.

Potrivit Spiegel Online, petrolul este vândut în Europa, mai precis în Italia.

Italia are un rol special în comerțul transfrontalier cu petrol și produse petroliere, fiind o piață neagră înfloritoare. Benzina şi motorina adusă ilegal din Europa de Est provoacă pagubele anuale în valoare de circa patru miliarde de euro, pagube cauzate de taxele neîncasate de statul italian.

De asemenea, din Libia ajung pe căi ilegale în Italia petrol și produse derivate. Acest comerț interzis funcționează ca uns, potrivit unor inspectori ONU, citaţi de Spiegel Online.

Grupările armate libiene confiscă nişte câmpuri petrolifere, de unde materia primă este extrasă şi deseori prelucrată, apoi produsele sunt transportate în porturi mici, controlate tot de către aceste grupările armate, şi apoi încărcate pe cargouri. Acestea pleacă noaptea şi înainte de a ajunge în Malta, opresc aparatura electronică pentru a nu putea fi localizate.

Marfa este apoi încărcată pe petroliere mari, înregistrate în Rusia, Cipru sau Panama, care o transportă în Sicilia sau într-un port din nordul Italiei. 

Documentele necesare pentru introducerea produselor petroliere în Peninsulă sunt furnizate de mafia italiană. Portalul de ştiri Middle East Eye, care citează surse anonime, scrie că între militanții din Libia și clanurile siciliene există un pact privind astfel de tranzacții. Şi procurorul italian antimafia, Franco Roberti, a spus la un moment dat că între terorismul islamic şi crima organizată există două potențiale puncte de contact: drogurile şi petrolul.

După un tipar similar are loc şi comerţul ilegal practicat de ISIS. O parte semnificativă a țițeiului obţinut de ISIS din teritoriile aflate sub controlul său este vândut vecinilor, inclusiv adversarilor: kurzilor şi forţelor armate ale președintelui Assad. Aceştia primesc doar combustibil de calitate scăzută. În Europa, astfel de produse nu sunt căutate, fiind preferat petrolul brut sau ușor rafinat.

Poliția italiană efectuează controale regulate la rafinăriile din Sicilia și din nordul Italiei, descoperind petrol și benzină aduse ilegal din Libia şi din zonele ocupate de ISIS în Siria şi Irak. 

Din calculele anchetatorilor italieni, citaţi de presa locală, reiese că veniturile din petrol ale ISIS se ridică la circa un milion de euro pe zi. Potrivit altor estimări, precum cea a Brookings Doha Center, un institut de cercetare din Qatar, veniturile ar fi chiar mai mari.

Din acest motiv, UE a extins recent mandatul "Operaţiunii Sofia" - fosta EUNAVFOR Med -, permiţând navelor, avioanelor și elicopterelor participante să combată transportul ilegal de petrol.