Italia a cerut reevaluarea eficienței sistemului de alertă sanitară în UE, după ce analizele au arătat că brânza românească pe care a consumat-o bebelușul din Florența internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli.

UPDATE
 
Jurnaliștii prezenți la conferința organizată la Ministerul Sănătății au insistat să afle de ce autoritățile nu i-au alertat pe români în privința produselor lactate ale firmei din Argeș până nu a fost emisă alerta Comisiei Europene.
 
Oficialii prezenți s-au eschivat și nu au dat un răspuns clar la întrebarea repetată a jurnaliștilor. 
 
+++

UPDATE

Peste 20 de tone de produse lactate de la Brădet au fost retrase de pe piața din România, iar conducererea Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomandă românilor să arunce produsele de la firma argeșeană dacă le au acasă, informează Mediafax.
 
Recomandarea vine după ce Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existență a bacteriei Escherichia coli în brânza de oaie provenind din România. 
 
+++
 
UPDATE

Întrebat dacă în România s-a stabilit sursa îmbolnăvirii, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat: "Dacă îmi cereți sursa îmbolnăvirii copilașilor, cei din Argeș, îmi este imposibil să vă răspund la această întrebare, deoarece nu am și nu avem acele alimente pe care le-au consumat".

+++

 UPDATE 

Amalia Șerban, director adjunct Direcția de asistență medicală și sănătate publică din Ministerul Sănătății, a declarat, vineri, că autoritățile sanitare din Italia au informat autoritățile din România că s-a dispus retragerea din magazine a brânzei de burduf de la Lactate Brădet după ce copilul din Florența a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic și s-a descoperit bacteria E-coli în această brânză produsă în România.

Concluzia experților a fost că există "trei evidențe clare ale legăturii între cazul din Italia și cazurile copiilor din România diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic", a mai spus Amalia Șerban.

+++ 

Anunțul a fost făcut de Asociația Unităților Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today, scrie News.ro.

"Cazul (îmbolnăvirii copilului de origine română din Italia – n.r.) a dus la o intervenție a Ministerului Sănătății pentru a reevalua eficiența sistemului de alertă în toate statele Uniunii Europene”, a anunțat asociația într-un comunicat.

Analizele realizate de autoritățile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. și consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli.

"Sindromul hemolitic-uremic diagnosticat în cazul unui copil de numai 14 luni este legat de consumul de brânză care a fost contaminată cu Escherichia coli”, se arată într-un comunicat al asociației din Toscana, care citează analizele reaizate de Institutul Zooprofilactic Experimental din Lazio și Toscana (IZS) și Institutul Superior de Sănătate (ISS).

Cele două institute au analizat eșantioanele de brânză recoltate de autoritățile sanitare din Florența, dar și probele recoltate de la micul pacient.

Anterior, autoritățile italiene au emis o alertă sanitară în provinciile Lazio, Toscana și Campania, pentru retragerea brânzei vizate de la vânzare.

Familia copilului spune că a cumpărat brânza în data de 1 martie, dintr-un magazin cu specific românesc din Florența, fără însă a o consuma imediat. Tatăl copilului, care a mâncat și el din produs, a acuzat, de asemenea, dureri abdominale.

Sursa citată menționează că starea copilului s-a agravat într-un interval de 24 de ore după ce acesta a consumat brânza, primul simptom fiind durerile abdominale.

Medicii au suspectat inițtial că este vorba de o indigestie, după care l-au operat de apendicită. Părinții micuțului spun că operația era necesară oricum.

Sindromul hemolitic uremic "debutează cu diaree. Însă starea se agravează rapid, deoarece copilul a mâncat de fapt o brânză contaminată cu bălegar de vacă. Sigur, autoritățile trebuie să efectueze analizele necesare, însă Escherichia coli nu apare singură în brânză. Deci, ceva s-a întâmplat. Putem presupune că bacteria a ajuns în brânză din cauza laptelui, contaminat în momentul în care a fost muls", a declarat medicul Luca Cianti, director în cadrul Autorității de Sănătate Publică din Florența, explicând de ce doctorii nu și-au dat seama imediat că este vorba de sindromul hemolitic uremic.

"Presupunem că a fost vorba despre o igienă precară când a fost muls laptele. Presupunem că este vorba de fecale ajunse în lapte. Ne putem gândi și la un lapte contaminat din cauza unei mastite, însă șansele sunt mai mici", a mai spus medicul Luca Cianti.