Președintele american Joe Biden a rostit la Varșovia un discurs istoric, în care a declarat că lupta „între democrație și autocrație” va fi una de lungă durată și că Statele Unite sunt alături de Ucraina.

„Această luptă nu va fi câștigată în zile sau luni. Trebuie să ne înarmăm pentru o luptă de lungă durată în fața noastră'', a declarat sâmbătă Joe Biden, asigurându-i pe ucraineni că SUA sunt alături de ei.

Președintele american s-a adresat și rușilor, afirmând că „poporul rus nu este inamicul nostru”: „Permiteți-mi să spun aceasta dacă mă auziți - voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru. Refuz să cred că primiți favorabil uciderea unor copii și bunici nevinovați sau că acceptați că spitale, școli, maternități sunt lovite de rachete și bombe rusești”.   

El a mai spus că Vladimir Putin nu poate rămâne la putere: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.

Ulterior, Casa Albă a revenit asupra declarației, precizând că Biden nu a cerut o „schimbare de regim” în Rusia.

„Ceea ce a vrut să spună președintele este că Putin nu poate fi autorizat să exercite o putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu vorbea despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim”, a precizat un oficial de la Casa Albă. 

În cadrul unei întâlniri cu refugiați ucraineni, Joe Biden l-a numit „măcelar” pe Putin.

Declarațiile sale au stârnit furie la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu e treaba lui Biden să decidă președintele Rusiei, acesta fiind ales de ruși. 

+++

Joe Biden a purtat o conversație informală cu șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba, așezați la o masă lungă la care s-au mai aflat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Vineri, el s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda și cu soldații americani.

Joe Biden l-a numit din nou „criminal de război” pe Vladimir Putin.

+++

136 de copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse, a anunțat sâmbătă biroul procurorului general ucrainean, într-un mesaj pe Telegram, preluat de Reuters.

Agenția de presă notează că aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

+++

Presa niponă anunță că Rusia desfășoară exerciții militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo. Moscova a abandonat recent negocierile de pace cu Japonia din cauza sancțiunilor impuse de aceasta ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

Potrivit Interfax, la aceste exerciții iau parte peste 3.000 de trupe și echipamente.

,