Focurile de artilerie ale forțelor ruse au lovit duminică seară orașul Nikopol, din sudul țării, la mai puțin de 15 kilometri de centrala nucleară Zaporijjea, a anunțat pe Telegram guvernatorul regional Valentin Reznichenko, The Guardian.

"Rusia pregătește copiii pentru război în zonele ocupate ale regiunii Lugansk din Ucraina", afirmă guvernatorul regional ucrainean, Serghei Gaidai, relatează "Ukrinform", potrivit ansa.it.

La aniversarea constituirii satului Novoderkul (est) "a fost depus un jurământ solemn și inițierea a 30 de școlari în mișcarea militaro-patriotică a Gărzii Tinere", a afirmat Gaidai: "Au înțeles consecințele viitoare a ceea ce s-a întâmplat? Este puțin probabil. Părinții, sau mai degrabă mamele, poate.... Dar totuși le-au permis copiilor lor să participe la eveniment și au observat cu docilitate absurditatea, care duce în cele din urmă la moarte", a mai declarat Gaidai.

"Dacă rușii vor judeca prizonierii ucraineni la Mariupol, orice negociere cu Federația Rusă va fi imposibilă", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul obișnuit de seară, citat de "Ukrainska Pravda". În opinia președintelui Zelenski, "există relatări în mass-media că Mariupol pregătește scena unui proces absolut dezgustător și absurd împotriva apărătorilor ucraineni - soldații noștri care sunt prizonieri ai ocupanților.

Indiferent ce gândesc ocupanții, orice ar plănui, reacția Statului nostru va fi absolut clară. Dacă va exista această instanță josnică, dacă poporul nostru va fi adus în aceste contexte prin încălcarea tuturor acordurilor și regulilor internaționale, aceasta va fi linia dincolo de care orice negociere va fi imposibilă. Nu vor mai fi discuții".

Potrivit surselor din serviciile de informații ucrainene, rușii intenționează să copieze formatul Tribunalului de la Nürnberg în timpul procesului prizonierilor ucraineni (printre care cei din batalionul Azov), considerați "naziști", iar prima fază a procesului ar trebui să se desfășoare la Mariupol.

Bombele rusești au căzut nu doar asupra Nikopolului, ci a fost lansat un nou atac împotriva cartierului Kyivskyi din orașul ucrainean Harkiv, din nord-estul țării, a anunțat primarul, Igor Terelhov, luni dimineață, pe Telegram, citat de "Ukrinform".

Potrivit lui Terekhov, luni dimineață, în jurul orei 3:00, rușii au lansat rachete din "direcția Belgorod", în Rusia, lovind o "infrastructură" nespecificată: o clădire cu două etaje a fost distrusă.

sursa: RADOR