50 de romani au scris o carte despre comunicarea Uniunii Europene. Printr-un exercitiu colectiv, s-a incercat emiterea unor semnale despre ce e bun si ce e rau in constructia comunitara, prin prisma romanilor, fie ei de la Bucuresti, Bruxelles, Washington sau Cluj. Toate acestea sunt cuprinse in cartea "Dilemele comunicarii Uniunii Europene", a carei lansare a avut loc pe 18 noiembrie 2009, la Bruxelles.

„Cetatenii romani sunt cuprinsi intr-un proces accelerat de invatare a tehnicilor si sensurilor comunicarii europene. Iar aceasta nu se intampla doar la Bruxelles, ci si in Bucuresti si in toate localitatile Romaniei. Este adevarat ca romanii din Bruxelles sunt cei mai apropiati de sensurile informarii si documentarii europene, fiind si potentiali comunicatori, aceasta insemnand un demers determinat si sistematic de sustinere a fluxurilor comunicationale pe traseele Bruxelles-Bucuresti, Bucuresti-Bruxelles si nu numai”, a precizat Prof. Vasile Puscas, cel care a scris prefata cartii.

Uniunea Europeana in anul 2009 – aceasta este poza conturata prin cele peste 50 de articole cuprinse in cartea “Dilemele comunicarii UE”. In deschiderea evenimentului, Dan Luca, coordonatorul cartii, mentiona: „Comunicarea este usoara daca ai produsul pe care trebuie sa il expui publicului. Daca e ceva abstract, de care tu – cel care il definesti - nu esti convins ca are randamentul necesar pentru a face fata pietei, lupta e pierduta inainte de a incepe. In prezent, nu se reuseste sa se aduca la nivel de dezbatere, subiectele tehnice provenite din dinamica legislativa europeana si – ceea ce e mai grav – nu s-a reusit crearea unui impact asupra populatie. Estimez o ruptura strategica in jurul anului 2011, iar semnalul va veni din partea partidelor politice europene“. 

Dan Luca este doctor in Relatii Internationale si Studii Europene, cu specializarea Comunicare. Preda cursul de “Tehnici de comunicare in Uniunea Europeana” la universitati din Bruxelles, Gorizia si Bucuresti. Incepand cu anul 1997, Dan Luca isi desfasoara activitatea in mare parte la Bruxelles.

Informatii suplimentare la www.casaeuropei.com