Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marți că PÎCCJ a solicitat sume mai mari decât cele aprobate pentru bugetul pe 2019, afirmând că va fi nevoie de rectificare bugetară pentru salarii şi expertize.

"Trăim într-o lume foarte dinamică, cu schimbări multiple în care se întâmplă evenimente care trebuie investigate, clarificate de Ministerul Public. După cum am solicitat noi pentru proiecţia bugetară a anului 2019, am avut sume pe care le-am propus mai mari decât cele care au rămas în final la bugetul Ministerului Public. Avem în vedere sume care sunt legate de plata rapoartelor de expertiză judiciară. Există multe cauze în contextul creşterii violenţei, dosare în care trebuie să se facă rapoarte de expertiză, care sunt consumatoare de sume", a declarat Augustin Lazăr, citat de Mediafax.

Potrivit procurorului general, Ministerul Public se află în situaţia în care multe lucrări nu au putut fi plătite.

„Avem 66 de auditori de justiţie încadraţi începând cu 1 ianuarie 2019, 25 de procurori care au dat examen şi admişi. De asemenea, specialişti care au fost angajaţi şi grefieri în cadrul instituţuei. Avem nevoie de 50 de poliţişti judiciari la DIICOT, avem nevoie de sediu pentru DIICOT. În fiecare lună, Ministerul Public plăteşte 58.000 de euro cu titlu de chirie pentru un sediu total nesatisfăcător, când noi avem o procedură în curs. Acest sediu ar trebui cumpărat şi pregătit pentru o bună funcţionare”, a mai explicat Lazăr.

Totodată, întrebat dacă bugetul pe 2019 pune în pericol anchete precum cea privind violenţele de la protestul din 10 august 2018, Augustin Lazăr a spus: „Nu aş dori să mă refer la un dosar sau altul. (...) În general, banii pentru expertiză sunt drămuiţi şi plătiţi cu picătura în măsura în care există. Vă pot spune că banii pentru expertize sunt drămuiţi şi gestionaţi cu cea mai mare grijă. E clar că vom avea nevoie de rectificare bugetară mai târziu pentru salarizări şi pentru a putea achita rapoartele de expertiză”.