Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea concentrațiile erau peste valorile letale, potrivit INML.

Raportul Institutului Național de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" București arată că, pe lângă arsurile suferite, cele 26 de persoane prezintă concentrații în sânge de monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică, 18 dintre acestea având concentrații peste valorile letale.

"Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentrații ridicate de funingine, aerosoli și gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon și acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. În aceste tipuri de incendii rezultă însă și alte tipuri de substanțe toxice: poliuretanul (ex. bureți folosiți în antifonare etc.) și poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanșarea racordurilor de țeavă) generează acid cianhidric și izocianați, oxizi de azot, oxizi de sulf; policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf etc.", arată raportul INML.

În raport se menționează că la toate aceste substanțe efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acțiunii directe, relatează Mediafax.

Multe dintre aceste substanțe determină în corpul uman și manifestări toxice la distanță în timp față de expunerea inițială, ceea ce face ca persoane care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională (arsuri) și toxică.