Două sondaje naționale de opinie comparative făcute în SUA și România arată faptul că americanii sprijină trimiterea de trupe americane în România și Polonia pentru descurajarea Rusiei, în timp ce românii sunt de acord cu ajutarea altor aliați.

Întrebați dacă SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat, 57% dintre respondenți au răspuns afirmativ, 15% au spus nu, iar 28% sunt nehotărâți. 

57% sunt de acord cu trimiterea de trupe americane în țări aliate NATO, precum România sau Polonia, pentru a ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 27% nu sunt de acord, în timp ce 16% sunt nehotărâți.

În cadrul proiectului de cercetare inițiat de think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică în parteneriat cu The Bullfinch Group (SUA) și INSCOP Research (România) au fost întrebați și românii în legătură cu sprijinul pentru implicarea României în apărarea altor țări membre NATO. 70% au răspuns „da”, 25% - „nu” și 5 - nu știu/nu răspund.

60% dintre respondenți sprijină trimiterea de trupe românești în alte țări NATO pentru descurajarea Rusiei, 36% nu sunt de acord, iar 3,9% nu știu sau nu răspund.