Curtea Federală de Justiție a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă în cazul lui Ionuț Gologan, românul acuzat de trafic de droguri. Toate căile interne de atac în acest caz au fost epuizate și va fi depusă o cerere de grațiere.

Avocații cetățeanului român urmează să depună cererea de grațiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta.

"Conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Grațiere, care se convoacă la solicitarea sultanului”, precizează MAE, adăugând că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, Ministerul de Externe informează că legislația malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire, iar autoritățile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

MAE mai informează că, tot marți, s-a judecat recursul în cazul cetățeanului român condamnat la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanța a confirmat această sentință și, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.